Tove Zander, vd Unga Aktiesparare och utsedd av VA till en av Sveriges Supertalanger 2018: Det är mycket man kan lova när klockan slår tolv på nyårsnatten, många löften handlar om att på något sätt bli en bättre version av sig själv. För mig är inte nyårsnatten avgörande för hur min framtid ska se ut, det är däremot är viljan och drivet att jag ska komma framåt som människa och bli en bättre version av mig själv. 

ANNONS

Text: Tove Zander, vd Unga Aktiesparare

Viljan och drivet är starkare än rädslan för att misslyckas och därför har jag senaste halvåret antagit en uppgift som jag för två år sedan aldrig skulle drömma om att få chansen att ta. Jag är nu vd för Unga Aktiesparare, en organisation med över 13 000 medlemmar som alla har gemensamt att det vill lära sig mer om sparande och aktier.

Rädslan var större än viljan. Under större delen av mitt liv har aktier varit en sparform där rädslan fått ta över, rädslan över att inte förstå, rädslan över att ta risk och rädslan över att tappa kontrollen har gjort att mitt aktieintresse först tog fart på senare år, närmare bestämt för cirka två år år sedan i samband med att jag kom i kontakt med Unga Aktiesparare. För att du inte ska bli som jag, en person där rädslorna satt stopp för utvecklingen ska jag tillåta mig att låta klyschig och vågar därmed påstå att mycket ligger i uttrycket: ”Man måste våga för att vinna.” Jag älskar känslan av att lyckas spara månad efter månad och har så gjort sedan mitt första sommarjobb som 14-åring. Hade jag redan då vågat ta steget in på börsen hade jag inte gått miste om en uppgång på 30 procent (inklusive utdelning), men rädslan var större än viljan – och som 14-åring saknade jag kunskap.

Man ska inte jämföra sig så mycket med andra. När jag för två år sedan fick tipset att dela upp mitt sparande i olika kategorier beroende på tidshorisont och syfte gick det upp ett ljus för mig. Aktiesparande ska vara på lång sikt, genom toppar och dalar, för att då bli en trygg sparform. Det handlar inte om snabba klipp, kortsiktiga strategier eller oöverkomligt hög sparkvot. Det handlar om att hitta en strategi, en motivation och ett hållbart sätt att spara över tid som passar just dig. Dessa tre parametrar är ytterst personliga och jag tycker inte man ska jämföra sig så mycket med andra. Känslan av att ha full kontroll över sparandet driver mig mer än rädslan numera. Viljan och drivet att ständigt lära mig mer om aktier och sparande kom på köpet den dagen jag köpte mina fem första aktier. Mitt aktiesparande har nu givit mig en avkastning på över 28 procent, jämfört med sparkontots noll procent och idag innehåller min portfölj 11 bolag.

ANNONS
ANNONS

Mina råd till dig som i år har som nyårslöfte att ta tag i ditt sparande är:

  1. Dela upp ditt sparande efter tidshorisont och syfte.
  2. Sluta inte unna dig bara för att du sparar.
  3. Ta tillvara på den underbara känslan av att ha lyckats spara månad efter månad.
  4. Låt aldrig rädslan vinna över viljan och drivet.
  5. Skaffa dig en aktiekompis som alltid finns där när du behöver rådfråga. Min aktiekompis är UA:s fd vd Philip Scholtzé, som startade podden #pratapengar.