Månadssparar du i aktier och fonder? Eller kanske sparar du bara ibland? Då borde du tänka om, för med ett månadssparande kan du vara på väg mot din första miljon. Börshajen förklarar varför månadssparande är så viktigt.

ANNONS

Investeringar i aktier och fonder är ett smart sätt att spara pengar för framtiden. Kanske tycker du att månadssparande inte är något för dig. Då ber vi dig att tänka om för månadssparande är verkligen något för alla, åtminstone för alla med en inkomst. Månadssparande kan till och med vara det första steget mot den där miljonen som du (eventuellt) strävar efter.

Därför ska du månadsspara

Varför är det då smart att månadsspara? Först och främst så är det viktigt att du har ett sparande överhuvudtaget, detta för att både kunna betala för oväntade utgifter men även ha pengar inför kommande trevligheter. Sparande är även viktigt att ha inför kommande händelser i livet så som barn, pension eller andra händelser som kan förändrar din ekonomi.

Men jag har inte råd?

Det är rätt klassiskt att tänka att man inte har råd att spara. Men om du stannar upp och tittar på vart du lägger dina pengar varje månad så kan du garanterat dra ner på något. Det kan vara så enkelt som att skippa ett par luncher ute på stan. Vi är väl medvetna om att vissa har det svårare ekonomiskt än andra, men om du så kan spara en hundralapp varje månad så är det bättre än ingenting.

Hur börjar jag månadsspara?

Hur kommer du då igång och månadssparar? Det är ganska enkelt, följ stegen nedan så är du på god väg att komma igång med att nå dina drömmar.

ANNONS
ANNONS
  1. Bestäm månadsbelopp – först och främst är det viktigt att du bestämmer hur mycket du ska spara varje månad. Många brukar tänka att 10 procent av lön ska läggas in i sparande. Detta kan vara ett smart sätt att bestämma summa och sedan utöka allt eftersom lönen stiger i värde.
  2. Sätt upp en dröm – vad sparar du till? Sparar du till pensionen eller kanske till en framtida bostad? Oavsett så är det bra att sätta upp en dröm och ett mål, då blir det lättare att lägga undan pengar.
  3. Fonder eller aktier – bestäm om du vill spara i fonder eller aktier, vad passar dina drömmar och mål? Generellt sätt brukar man säga att aktier/aktiefonder är bäst om du sparar över en längre period.

Se upp med detta

Den kanske främsta anledningen till varför du ska spara pengar varje månad är för att du ska kunna göra det där som på förhand känns omöjligt. Det vill säga, köpa billigt och sälja dyrt. Men många tenderar att göra tvärt om, de köper när de märker att börsen stiger och säljer när den sjunker. Därför så kommer månadssparande hjälpa dig att både träffa nedgång samt uppgång.

Börshajen podcast har tidigare gästats av Mia Ingelström, ekonomi-PT. Vill du också ta kontroll över din ekonomi? Lyssna då på avsnittet här!