Lystring, lystring! Alla placerare där ute – ni behöver haja hjärnan för att göra bättre investeringar på börsen. Man, kvinna, nybörjare eller proffs – alla gör vi de där misstagen som kostar oss pengar på börsen. Låt oss citera Lars-Erik Boström, som skrivit Börsens psykologi: ”Jag ska berätta hur du kan bli rik. Var försiktig när andra är giriga. Va girig när andra är försiktiga.”

ANNONS

Text: Shoka Åhrman

Inom klassisk ekonomi har man utgått från att vi människor är rationella och därför alltid kan ta rationella ekonomiska beslut så länge vi får ta del av den information som finns tillgänglig på marknaden.

Människan är ett flockdjur

Idag vet vi att trots att det var flera tusen år sedan vi vandrade på savannen så har vår hjärna inte förändrats lika mycket som man tidigare trott. Vi styrs fortfarande av samma instinkter, exempelvis flyktinstinkten i situationer som vi upplever farliga eller stressande. Människan är ett flockdjur, vilket har varit avgörande för vår överlevnad, och flockdjursbeteendet lever starkt kvar i oss alla. Men i en investeringssituation kan vi inte ta rationella och ekonomiskt kloka beslut om vi styrs av dessa känslor och beteenden.

Känslor styr oss mot felbeslut

Med andra ord är det viktigt att vi också pratar om känslor när vi pratar ekonomi och placeringar. Anledningen till detta är att i många beslutssituationer gör psykologiska faktorer som exempelvis stress och rädsla att våra känslor styr oss mot felbeslut. Därför tänker vi nu och ett tag framöver göra er medvetna om de vanligaste misstagen vi gör på börsen och idag tar vi upp ämnet flockbeteende. Om det börjar brinna i den byggnad som du befinner dig i är det rationella och kloka valet att göra som alla andra, alltså att följa flocken och springa ut ur byggnaden. I den här situation är det instinktiva flockbeteendet livsavgörande och bra.

Flockbeteendet har bidragit till börskrasch

Problem uppstår när våra känslor styr oss på samma sätt när vi befinner oss i en investeringssituation. Låt oss säga när vi placerar pengar på börsen. De allra flesta av oss har hört talas om nittiotalets it-bubbla, i vilken flockbeteendet hade en stor betydelse. Nästintill alla, oavsett nybörjare eller proffs, hade samma optimistiska tilltro till it-bolagen. Dagligen sattes nya kursrekord på börsen och praktiskt taget ingen ifrågasatte hur högt värderade många av bolagen var. Marknadens styrdes fullt ut av framtida förväntningar. De som till en början köpte it-aktier och var med på en del av uppgången fick ta del av en fantastisk uppgång och tjänade stora pengar. De som däremot valde att investera sina pengar i it-aktierna i ett senare skede, och följde flocken, fick sig en rejäl smäll när bubblan sprack. Många köpte i flock – och när aktien föll, följde man flocken och sålde av hela sitt innehav. It-bubblan är bara ett exempel på hur flockbeteendet varit en bidragande del av en börskrasch.

En långsiktig strategi för dina placeringar

Många gånger upplevs risken på marknaden som lägre när börsen har gått upp under en längre tidsperiod och det är då som flertalet småsparare börjar placera sina pengar. Det är helt naturlig då människan är en trygghets-junkie och därför är det först när börsen gått upp ett tag som många känner sig trygga i att placera sitt kapital. Enligt C-G Gyllenram så är det tvärtom så är man just i den situationen där man tror att risken är låg snarare ska passa sig: ”När man upplever att risken är som lägst är den egentligen som högst.” Därför är det viktigt att du har en långsiktig strategi för dina placeringar. En långsiktig strategi minskar risken att låta känslorna ta över och därmed också risken att ta irrationella beslut eller följa flocken.

ANNONS
ANNONS

Shoka Åhrman, Börshajens sparekonom, är utbildad nationalekonom med inriktning på finansiell ekonomi och beteendeekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat med finansiell rådgivning i femton år. Hon är aktuell med en ny bok inom privatekonomi som inom kort ges ut av Natur & Kultur.