Att komma igång med ett aktiesparande kan för många upplevas som svårt och frustrerande. Kanske vet du inte vilket bolag som du vill börja att investera i eller kanske har du inte ens koll på de mest grundläggande kunskaperna som behövs för att komma igång? Börshajen träffade aktieproffset Marcus Hernhag för att få svar på hur man kommer igång och lyckas med sitt aktiesparande.

ANNONS

Börshajen podcast gästas varje vecka av nya intressanta människor från finansbranschen. Denna veckan är det äntligen dags för Marcus Hernhag att kliva in i studion för att lära oss allt om investeringar vi inte visste att vi behövde veta. Marcus är van vid att lära nybörjare att förstå börsen och har de senaste åren publicerat fyra bästsäljande böcker på ämnet. Vi satt oss ner en timme för att få ta del av hans magiska aktiehjärna.

Så blir du en lyckad investerare

Det pratas ofta om att alla kan lyckas på aktiemarknaden, att det bara är den egen vilja som sätter stopp för dig och din framtida framgång. Men är det verkligen så? Börshajen träffade aktieproffset Marcus Hernhag för att ta reda på sanningen.

– För att lyckas med sina investeringar så är det först och främst viktigt att man tar fram en strategi och upplägg som passar just ditt liv, dina förutsättningar och ditt intresse. För mig tog det väldigt lång tid att lära mig det enkla knepet.

 

Det  spelar ingen roll hur mycket du kan om aktier

– Marcus Hernhag, aktieproffs

ANNONS
ANNONS

Varför är det viktigt att utgå från sina egna förutsättningar?

– Det är ganska enkelt om man tänker på det rent krasst. För det är ju så att ekonomi i grund och botten är en beteendevetenskap. Detta är något som är otroligt viktigt att ha med sig, det spelar ingen roll hur mycket man kan om aktier om man mår dåligt och får panik när kurserna går ner. Då kommer du förlora oavsett.

Hur tar man fram sin egna strategi?

– Det finns ingen exakt väg för någon eftersom det handlar om att koka ner det på individnivå. Istället måste man testa sig fram och lära sig av sina framgångar och misstag.

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Hernhag pratar ofta i sina böcker om ”Den enkla vägen att lyckas med aktier” men vad menar han egentligen med det?

– Det handlar om att man måste testa sig fram och ta fram sin egna strategi. Det kan vara så att man väljer att vara väldigt långsiktig. Då kan man titta på stabilare trender hos bolag som man sedan navigera utifrån än om man tittar på aktiemarknaden från dag till dag.

Vad ska man akta sig för? 

– Att lyssna på andra människor i för stor utsträckning. Om någon säger åt dig hur du ska placera så kanske inte den typen av investering passar det egna tankesättet, då blir allt mycket svårare och tråkigare. I grund och botten så är den enkla vägen att lyckas med aktier, att börja med sig själv och jobba därifrån.

Kom igång – Hernhags tips för nybörjare

Det är inte lätt att komma igång med sitt sparande. Men det går om man bara vill. När Marcus Hernhag, proffs på hur man får nybörjare att komma igång, gästar Börshajen podcast vore det dumdristigt att inte fråga om just detta.

– Komma igång är inte så svårt, men självklart gäller det att hitta sin egna strategi. I grund och botten handlar det om att ta steget och sen på den vägen lära känna sig själv. Jag tycker att exempelvis aktier i investmentbolag är ett jättebra sätt att börja på. Annars kan man ta reda på vilka branscher som man tror på över tid och därefter leta upp lämpliga bolag. Det viktigaste är att man börjar sin resa försiktigt och testar sig fram. Sen kan man utvärdera och se hur man mår med sina investeringar.

Avsnittet med Marcus Hernhag är ett av de mest lärorika från Börshajen podcast. Vill du bli riktigt duktig på aktier så är detta avsnittet verkligen ett måste. Du hittar det nedan, här eller i din favoritspelare.

Du har väl inte missat Börshajen podcast med miljardären och Paradox-legendaren Fredrik Wester? I avsnittet berättar han nämligen varför den svenska spelmarknaden fortfarande är lukrativ. Läs mer här!