Marcus Hernhag gästade nyligen Börshajen podcast för att lära oss allt vi behöver veta om aktier. Han passade även på att avslöja sina tre största innehav just nu.

ANNONS

Marcus Hernhag har skrivit flera bästsäljande böcker om aktier och investeringar. Han är väl respekterad bland investerare och många ser upp till det han gör. Vi på Börshajen gillar Marcus och det han gör. Därför bjöd vi in honom för att spela in ett avsnitt av Börshajen podcast. Ett avsnitt som du bara inte får missa om du är intresserad av att lyckas med dina investeringar.

I avsnittet berättar Marcus bland annat om sina favoritaktier just nu, kanske är det några du bör kika närmare på? Det kan vi inte avgöra men Marcus verkar gilla de i alla fall.

Hernhags största innehav just nu

Marcus Hernhag äger en hel del olika aktier och en del andra finansiella instrument. I det senaste avsnittet av Börshajen podcast nämner han lite blygsamt att han skulle kunna leva på sina utdelningar om han bara levde lite snålt. Så vad är egentligen Hernhags största innehav just nu?

– Jag är förtjust i IT och hur det förändrar samhället. En favorit på den amerikanska börsen är Digital Realty Trust, som äger datorcenter och serverhallar. Men annars är brookfield infrastructure och Xact högutdelande två stora innehav i min portfölj för tillfället.

Vad för typ av aktier investerar du helst i?

– Jag föredrar att köpa aktier i utdelningsbolag. Gärna med en direktavkastning på fyra till fem procent och därefter med stigande utdelning. Bolagen ska även vara i en bransch som gynnas av att samhället förändras, det kan vara allt från clean energy-bolag, som sol- och vindkraftverk, till IT-bolag eller infrastruktur. De bolagen går jag sedan in i på långsikt.

Vilka bolag undviker?

– Europeiska flygbolag med fokus på konsumenter. Det är för att flygbranschen är för svår att förstå sig på. Sen håller jag mig gärna undan från hela rederibranschen eftersom att den är för svängig. Jag tycker alltid att det är bättre att gå in i sådant som man förstår sig på och upplever som bolag för framtiden.

Hur hittar man stabila utdelningsbolag?

– De bolagen som höjde utdelning under hela finanskrisen är stabila. I Sverige har vi många som klarade av att i alla fall behålla utdelningen. Det är ju ett sätt att välja aktier på. Exempelvis Nibe, Fenix Outdoor och Alfa Laval, alla de tre bolagen klarade sig bra under finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Hur stort kapital krävs det för att man ska kunna leva på sin utdelning?

– Det beror på vilken budget du vill leva på. Men säg exempelvis 5 000 000. Det ger en direktavkastning på fem procent. Då får du cirka 250 000 efter kapitalskatt att leva på. Sen kan man ju välja att leva knapert eller lyxigt, så det beror alltid helt på.

Lyssna på hela avsnittet med Marcus Hernhag i spelaren nedan, alternativt här eller i din favoritspelare!

Du har väl inte missat Börshajens tidigare artikel med Marcus Hernhag där han berättar om hur du kommer igång och lyckas med sitt sparande? Läs den artikeln här!