Ericssons aktieägare drog en lättnadens suck på beskedet bolaget nominerat Ronnie Leten som ny styrelseordförande. Aktien steg direkt med 2 procent på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Mest känd är Ronnie Leten för framgångsrika år som vd för Atlas Copco. Idag är han bland annat är ordförande i storbolaget Electrolux. Nu ska han avgå från Electrolux för att ha tid med Ericsson. Det är Leif Johansson som idag är styrelseordförande i Ericsson.

 

Det är förstås en tung uppgift att axla ett så prestigefullt uppdrag. Så sent som i morse kunde SvD Näringsliv berätta att flera tunga namn har tackat nej till posten.

 

Att Ericsson har problem blir tydligt när man ser hur aktien har gått på börsen de senaste 2,5 åren – ett fall på närmare 60 procent.

 

Varför är det så positivt med en ny styrelseordförande för Ericssons del? Det innebär att bolaget också tagit ett steg närmare ett vd-byte. Det är nämligen styrelsen som utser bolagets vd. Nya kvastar sopar bäst, heter ju ett talesätt.

 

ANNONS
ANNONS

Sedan mitten av januari är Börje Ekholm vd på distans. Han har själv varit tydlig med att bolaget har problem att tjäna pengar och att bolaget förlorat sin position som marknadsledare.

 

Helt ristat i sten är det dock ännu inte att Ronnie Leten tar över ordförandeklubban. Valberedningen ska lämna fler förslag på ny styrelseordförande senast i samband med kallelse till årsstämman 2018.