Martin Irding är endast 35 år gammal men redan vd på ett av marknadens mest spännande bolag inom health-tech. När Martin gick ut gymnasiet började han jobba som lärare och det var då han förstod att han ville göra skillnad för samhället. Tillsammans med Frisq vill Martin revolutionera sjukvården genom att hjälpa människor att leva längre och må bättre. Hur? Med hjälp av en app.

ANNONS

Martin Irding förstod direkt efter gymnasiet att han ville göra något som kunde hjälpa andra människor och samhället i stort. Uppvuxen i en familj där nästan alla var läkare insåg han snabbt att det var inom just vårdsektorn som förändring behövdes.
– Familjen har bidragit med ett stort intresse för sjukvård. Sedan kom intresset för att hjälpa andra människor efter gymnasiet när jag jobbade som lärare. Det var då jag insåg att jag inte bara ville hjälpa unga människor utan samhället i stort.

Innan resan med Frisq arbetade Martin på McKinsey & Company där han som konsult bland annat hjälpte flera stora organisationer inom sjukvården. Det var även under den här tiden som han tog beslutet att göra något mer påtagligt för sektorn i stort.
– Jag kände att jag ville göra något mer konkret istället för att bara vara rådgivare åt andra. Det var ganska självklart vad jag skulle fokusera på eftersom stora delar av sjukvården behöver digitaliseras. Tittar vi på de flesta andra branscher har digitaliseringen redan skett men inom sjukvården har det överlag varit alldeles för få investeringar för att förbättra dessa områden. Så då började jag på Frisq.

Frisq har utvecklat en applikation som är tänkt att fungera som ett verktyg där patient och sjukvårdspersonal kan arbeta tillsammans. När jag ber Martin att berätta hur appen ska fungera drar han på smilbanden. Det märks att han verkligen brinner för arbetet med Frisq.
– Frisq möjliggör för vården att lägga upp en plan framåt, det vill säga vad det är som kommer att hända. Om vi tar ett exempel, säg en person med diabetes typ 2, vad ska den personen göra under det kommande året? Den planen är både vårdteamets plan men också patientens plan. Vården jobbar främst med sina iPads och patienten med sin telefon och på så sätt interagerar de med varandra löpande.

 

Vår produkt är världsunik

 

ANNONS
ANNONS

Hur kommer appen att underlätta för sjukvården?
– Nyckeln i att lyckas med den här typen av produkter är just att de ska hjälpa både patienter och vårdpersonal. Utgår vi från det som finns i dag, det vill säga journalsystemen, kan du skriva en journalanteckning, ett e-recept och du kan göra tidsbokningar. Systemet är alltså ganska grundläggande och även om det finns vissa avancerade funktioner ligger fokus främst på dokumentation. På Frisq möjliggör vi för vården att lägga upp en plan framåt för de patienter som är i behov av vård över en längre tid.

Frisq
Frisq vill revolutionera sjukvården. Bildkälla: Börshajen

Vad är det du och Frisq vill förändra?
– Vår produkt är världsunik, det är ingen annan som har det vi har, samtidigt som det behövs överallt. Det är uppenbart att det här behövs på många ställen. Jag besökte nyligen Asien och pratade då med läkare som berättade om stora problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Vet du detta är det självklart att du kan lägga upp planer för hur du tar hand om patienter med högt blodtryck och du kommer att kunna förlänga livslängden ordentligt.

Hur kommer det att förlänga livslängden?
– Genom att patienten och vården kan hålla kontinuerlig kontakt kommer människor att undvika att dö av stroke eller av hjärtinfarkt. Det är alltså väldigt uppenbart att det här behövs och det kommer att rädda väldigt många liv. Därför vore det oansvarigt mot världen om vi inte skulle nå ut med det här.

 

I framtiden har vi en global närvaro

 

Hur ska ni nå ut med er produkt?
– Vi börjar med Sverige som ett showcase och det är därför vi har en person som Göran Hägglund i vår styrelse. För är det någon som kan personifiera svensk sjukvård, vet vad som nu håller på att hända och vad som behöver göras så är det Göran Hägglund. Sedan börjar vi titta på möjligheter utomlands, framförallt USA och Europa och därefter resten av världen.

Hur ser framtiden för dig och Frisq ut?
– I framtiden har vi en global närvaro, vår produkt används i princip på varenda sjukhus i världen och det räddar massor av liv. Jag är också helt övertygad om att vi har möjligheten att klara av det. Det som är bra är att vår produkt fungerar som ett komplement till de nuvarande journalsystemen vilket gör det lätt att nå ut till kunderna genom att både sälja systemet mot befintliga journalsystemskunder och samtidigt vara med i upphandlingar tillsammans med journalsystemsleverantörerna.

Varför kommer ni att lyckas?
– Om du tittar på hela health tech-marknaden kommer det bli allt mer tydligt vilka som lyckas och vilka som inte lyckas. Det finns många som gör spännande pilotprojekt här och där, men sedan inser de att ’shit om vi faktiskt ska få det här att funka, inte bara på två kliniker utan på 20 kliniker så måste vi interagera med journalsystemen och mot landstingens it-miljöer’. Det är där kommer många att köra fast, för det är komplicerat att uppfylla alla de krav som finns. Men det är något vi delvis redan lyckats med genom samarbetsavtal med journalsystemen och eftersom vi har ett team som har gjort detta flera gånger tidigare.

Har du några tips till alla unga som vill bli som du?

– Först och främst ska man göra någonting som man tycker är kul eftersom då blir allting mycket tydligare. Sedan behöver du självklart jobba hårt. Jag jobbar väldigt mycket och har alltid jobbat mycket, eftersom jag gör saker jag brinner för. Jag tror att du måste vara beredd på det för att lyckas.

Frisq är noterad på First North Stockholm.