Jonas Skilje jämför fastighetsbolagen Klövern och Balder för att se hur de båda bolagen tas emot av sina aktieägare.

ANNONS

Klövern är ett börsnoterat fastighetsbolag. Fastighetsbolag är typiska bolag med många materiella tillgångar på sina balansräkningarna i form av fastigheter (inga konstigheter). Varför vill man köpa ett fastighetsbolags aktier? Man kanske gillar idén på att äga fastigheter och är positiv till fastighetsmarknaden, men samtidigt tycker man att det verkar jobbigt att hyra ut lokaler, fixa med nycklar och byta lampor. Då är det ju perfekt att köpa aktier i ett fastighetsbolag och på så vis bli delägare i deras fastighetstillgångar.

Net Asset Value

Om du har köpt en villa eller bostadsrätt, och vi säger att du betalat 50% av fastigheten med egna pengar och 50% med lån. Då säger vi att 50% av fastighetens värde är din nettotillgång. Samma sak gör man för fastighetsbolag, man tar alla deras fastigheters värden och sen drar man bort finansieringen som inte kommer från ägarna utan från banker och andra kreditgivare. Då får vi fram bolagets nettotillgångar (Net Asset Value) – alltså hur mycket av fastigheterna som bolagets aktieägare äger.

I Klöverns fall var nettotillgångarna 17,67 kronor per aktie i vid slutet av 2018. Med andra ord, om du köper en aktie i Klövern så får du 17,67 kronor fastigheter för pengarna. Men i början av 2019 kostar en Klövern-aktie runt 13 kronor. Så du betalar 13 kronor för att få 17,67 kronor i fastigheter. Detta kallas för en rabatt (även substansrabatt), eftersom du får mer än vad det kostar.

Jämför vi med ett annat fastighetsbolag på börsen, Balder, ser vi att deras nettotillgångar var 270 kronor per aktie, men aktien kostar i början av 2019 ungefär 288 kronor. Detta kallas för en premie (även substanspremie).

ANNONS
ANNONS

Så, i Klöverns fall tycker investerare att det inte är lika mycket värt att köpa en fastighetsportfölj via Klöverns ledning, men i Balders fall tycker investerare att det är mer värt om Balder sköter om ens fastighetsportfölj än om man gjort det själv.

För större förståelse läs Jonas Skiljes artikel om balansräkning här!