New York Stock Exchange är världens största aktiebörs med ett samlat värde av närmare 30 biljoner dollar. Börshajen ger dig allt du behöver veta om biljonmarknaden. 

ANNONS

Är du intresserad av att börja investera i aktier? Då är du inte ensam. I Sverige äger, i runda slängar, var femte svensk en aktie. Men trots att börsen har blivit allt mer populär på senare tid är det inte lika många som väljer att investera sitt kapital på utländska börser som den svenska.

Men likt på Stockholmsbörsen kan du hitta kursvinnare på de utländska börserna. Ett första steg för att börja handla är att veta mer om vad för börs det faktiskt är man hade tänkt investera på. Börshajen ger dig därför allt du behöver veta om världens allra främsta börser. Nedan kan du läsa om världens största aktiemarknad New York Stock Exchange, även kallad NYSE.

Det här är New York Stock Exchange

NYSE är belägen, föga förvånande, i New York. Närmare bestämt Wall Street, finansvärldens Mekka. New York Stock Exchange grundades redan år 1792 och har sedan start fortsatt att växa. Idag räknas NYSE som världens största aktiemarknad med över 2 800 noterade bolag vilket kan ses i relation till de fem bolagen som handlades vid start.Inga av bolagen från 1792 finns noterade idag, men ett bolag har varit noterat i närmare 200 år. Con Edison, som noterades 1824, då som New York Gas Light Company.

År 1886 handlades över en miljon aktier under en dag, 1987 ökade det till 500 miljoner aktier och 1997 skedde det ofattbara, en miljard aktier bytte ägare under en handelsdag på NYSE. En av de största kriserna som aktiemarknaden genomlevt är den så kallade Wall Street-kraschen 1929, då börserna störtdök. Bland annat sjönk Dow Jones index över 90 procent. NYSE äger sedan 2007 även den Europeiska aktiebörsen Euronext, numera NYSE Euronext.

Stock exchange
Handel pågår. Bildkälla: Pixabay

Investera i aktier på New York Stock Exchange

Likt alla börsmarknader fungerar denna på samma sätt, vilket betyder att säljaren av en aktie kommer överens med köparen om ett pris för innehavet. Säljaren och köparen behöver dock inte leta rätt på varandra utan detta sker automatiskt via börsen som är samordnare.

Att investera i aktier på utländska marknader är ofta förenat med större avgifter än de svenska. Var därför noggrann med att först kolla upp vad det skulle kosta för dig att investera på NYSE innan du gör ditt köp. Tänk även på att kolla runt på de olika bankerna och aktiemäklarna för att hitta vad som blir mest lönsamt för dig.

Öppettider

New York Stock Exchange har öppet alla helgfria vardagar mellan 15:30 till 22:00 svensk tid.

Ett urval av bolag på New York Stock Exchange

Totalt finns det runt 2 800 bolag noterade på NYSE. Nedan kan du se ett urval av bolagen som finns representerade.

ANNONS
ANNONS
  • Bank of America
  • Walmart
  • Coca-Cola Co
  • Walt Disney Co
  • Exxon Mobil Corp
Bank of America, Walmart, Coca Cola
Montage

[stock-market-overview stockExchange=”NYSENasdaq” width=”100%” allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”100%”]

Börshajen har tidigare skrivit om Nasdaq Stock Exchange, även den belägen i New York. Vill du lära dig mer om börsen som innefattar både Apple och Tesla kan du göra det här!

Källa: NYSE