Stockholmsbörsen, Spotlight och First North är de mer klassiska marknadsplatserna för noterade aktiebolag i Sverige. Men även NGM, eller Nordic Growth Market som den även kallas är en klassiker. Här är allt du behöver veta om listan för de mindre bolagen.

ANNONS

Investeringar i aktier är ofta väldigt roligt, framförallt om aktiekurvan pekar uppåt. Börshajen tycker att alla bolag, små som stora är intressanta och har därför djupdykt i de olika listorna. Nedan får du mer information om en av listorna som främst har mindre bolag listade, så kallade frimärkesaktier.

Det här är NGM

NGM eller Nordic Growth Market är en svensk marknadsplats för noterade aktiebolag. Innan det nuvarande namnet som togs i bruk 1999 har marknaden haft en rad olika namn. NGM grundades 1984 men ej under nuvarande namn. Istället kallades marknadsplatsen tidigare för Börsinformation, SBI-listan, IM-börsen och IM Innovationsmarknaden innan man slutligen tog NGM och behöll det.

2008 togs marknaden över av tyska Börse Stuttgart som är Tysklands nästa största marknadsplats för aktier efter Börse Frankfurt.

NGM är uppdelade i fyra olika plattformar, nedan får du en överblick av alla.

NGM Equity – plattform för regelrätt börsnotering
Nordic MTF – plattform för listning av mindre bolag eller bolag i stark tillväxt
Nordic Pre Market – plattform för onoterade bolag som vill lista eller notera sig
Nordic AIF – skräddarsydd lista för AIF-fonder

ANNONS
ANNONS

Nordic Growth Market har verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Norge samt är sammankopplade med Börse Stuttgart. Därav kan bolagen även kan noteras där, vid geografisk expansion.

Investera i bolag noterade på NGM

Investera i aktier på NGM kan visa sig vara lönsamt om bolaget du äger aktier i gör det bra ifrån sig. Dock är investeringar i aktier aldrig 100 procent säkra. Aktien kan snabbt tappa i värde av en rad olika orsaker, var därför beredd på att du kan förlora hela det insatta beloppet (om bolaget går i konkurs).

Tillbaka till hur du investerar i aktier på Nordic Growth Market. Det du måste börja med att göra är att hitta en nätmäklare, exempelvis en bank. Starta upp ett konto och börja handla. Det är dock viktigt att notera att olika banker tar olika mycket betalt när du gör aktieaffärer, se därför till att välja den banken som det blir mest lönsamt för dig att göra investeringar via.

Öppettider

Den reglerade marknaden, NGM Equity, är öppna för handel mellan 09:00-17:00 varje helgfri vardag. Resterande listors öppettider hittar du här!

Ett urval av bolag listade på NGM

Nordic Growth Market är som nämnt ovan uppdelade på flera olika listor. Totalt handlar det om runt 10 000 olika värdepapper på de nordiska marknaderna. Nedan hittar du ett urval.

  • AIK Fotboll B
  • Gold Town Game
  • Glycorex Transplantation B
  • News55
  • Paynova

Börshajen har tidigare skrivit om Stockholmsbörsen. Visste du exempelvis att det är Nasdaq Nordics största aktiebörs? Lär dig allt om Sveriges största aktiebörs här!

Källa: NGM

Oavsett vilken aktie du väljer att köpa är aktiehandel förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.