Är det äntligen dags? Dagen då du ska införskaffa din första aktie? Börshajen förklarar hur du genomför ditt allra första aktieköp.

ANNONS

Äga aktier kan vara det roligaste som finns. Vi på Börshajen älskar allt som har med sparande och privatekonomi att göra. Vi hoppas även att du känner dig taggad på att få mer kött på benen när det kommer till investeringar. Därför har vi tagit fram den här nybörjarguiden där vi enkelt går igenom hur du köper din första aktie.

Vad är en aktie?

Låt oss först titta på vad en aktie faktiskt är. Enkelt förklarat är en aktie en värdehandling som bevisar delägarskap i ett aktiebolag. Det innebär att en aktie är en ägarandel i ett företag som går under företagsformen aktiebolag. Som aktieägare är du en av ibland flera tusen ägare. Tillsammans sitter ni och bolaget i samma båt. Vilket i sin tur kan innebära att ni delar på bland annat bolagets vinst.

Så köper du din första aktie

Har du bestämt dig för ett företag du vill investera i? Ja då är det dags att köpa din första aktie. Processen är otroligt enkel och när du väl kommit igång så kommer du ställa dig frågan ”varför har jag inte gjort det här tidigare?”.

Köpet av aktien gör du antingen via din bank eller din nätmäklar. På deras hemsida kan du se vad aktien kostar och därefter kan du sätta in pengar och genomföra köpet direkt via internet eller genom att ringa en aktiemäklare. Det första alternativet är att föredra, då vet du att du inte betalar mer än courtage. Vissa gånger kan det till och med vara så att du inte betalar något alls för dina första aktieköp. Titta upp de olika bankerna och deras erbjudande innan du köper, så slipper du onödiga avgifter.

När ditt köp genomförts så registreras du i något som kallas för aktieboken. Ett register över alla aktieägare i Sverige. Förr i tiden fick du ett brev hem i brevlådan med bevis på att just du var aktieägare i bolaget, men med dagens teknik skulle det vara meningslöst. Inte minst för miljön. Istället kommer det en elektronisk avräkningsnota till din bank eller nätmäklare som bevisar att du är ägaren till aktien du köpt.

Analys – så väljer du rätt aktie

Vet du inte vilken aktie du vill köpa kan det vara smart att göra en analys av bolaget. Även om du redan siktat in dig på en specifik aktie är det inte fel att först ta reda på mer om bolaget innan för att på så sätt vara mer bekväm i ditt val oavsett hur kursen ser ut den första tiden. Ett sätt är att göra en så kallad fundamental analys. Börshajen har tidigare skrivit en artikelserie om ämnet, du hittar del ett här.

ANNONS
ANNONS

Tjäna pengar på aktier

Vi vill alla bli rika på våra aktieköp. Och nej det är absolut inte omöjligt, titta bara på Warren Buffett som idag är en av världens rikaste människor. En historia som är en inspirationskälla för oss alla. Men räkna inte heller med att du blir rik från dag ett, att hålla på med investeringar ska vara både kul och givande i längden. Låt det därför ta sin tid och arbeta fram en strategi som passar just dig. Lycka till!

Börshajen har tidigare skrivit om hur fonder handlas. Är du nybörjare kan det vara bra att hålla koll på ämnet då en kombination av aktier och fonder kan ge dig en stabilitet i ditt sparande. Läs mer här!