Investera i aktier och sedan gå plus är inte alltid enkelt. Men ett sätt att mäta om ett företag är värt att investera i är genom P/E-tal. Ett enkelt mått för både erfarna investerare och nybörjare. Börshajen förklarar hur nyckeltalet fungerar.

ANNONS

Har du tankar på att köpa aktier i ett bolag, men svårt att veta om priset på aktien är rimlig eller inte? Ett sätt att avgöra om aktien är köpvärd är genom nyckeltalet P/E.

Det här är P/E-tal

P/E-tal är en förkortning på orden price/earnings och är ett av de vanligaste nyckeltalen för att se om en aktie är köpvärd eller inte. Price står för aktiens pris och earnings för bolagets vinst. Med hjälp av nyckeltalet får du fram hur priset på en aktie står i relation till bolagets vinst per aktie.

Nyckeltalet visar hur många årsvinster marknaden värderar ett bolag till, det vill säga hur lång tid det tar att få tillbaka sin investering. Det förutsatt att bolagets vinst är lika hög som när du köpte aktien. Är bolagets P/E-talet 11 innebär det att det kommer ta bolaget 11 år för att tjäna tillbaka samma summa som du betalade när du köpte aktien.

Räkna ut P/E-tal

P/E-tal är enkelt att räkna ut om du har de rätta siffrorna framför dig. För att få fram företagets P/E-tal delar du aktiens pris med bolagets vinst per aktie.

Enkelt förklarat tar vi det fiktiva företaget ”Bolaget”. Bolaget har gjort en vinst på 100 kronor per aktie förra året och idag handlas aktien för 200 kronor styck. P/E-talet blir då 200/100=2. De skulle alltså ta företaget två år, med nuvarande vinstnivån, att tjäna in summan som aktien handlas i.

Med hjälp av P/E-talet kan du även räkna ut vad bolaget värderas till. Detta gör du genom att ta bolagets totala vinst i relation till dess P/E-tal. Det innebär att om bolaget går med en total vinst på två miljoner och har ett P/E-tal på två så är marknaden beredd att betala fyra miljoner för bolaget.

P/E-tal = 2
Bolagets totala vinst = 2 000 000
Marknadens värdering = 2*2 000 000 = 4 000 000

 

ANNONS
ANNONS

Varför P/E?

Varför ska du då använda dig av P/E-tal?  Enkelt förklarat handlar P/E-tal om marknadens förväntningar på bolaget. Därför kan det vara smart att använda sig av nyckeltalet för att du dels får en förståelse om bolaget är högt eller lågt värderat av marknaden samt att du enklare kan ta bättre beslut om en investering i bolaget känns lämplig.

Börshajen har tidigare skrivit om Stockholmsbörsens olika listor, här kan du läsa mer om Large CapMid Cap och Small.

Källa: Avanza