Gillar du att investera i aktier, men har svårt att köpa bolag som verkar inom en bransch du inte riktigt förstår? En sådan bransch kanske är den svenska spelbranschen, nej inte casino utan tv- och datorspel. Miljardären och Paradox styrelseordförande, Fredrik Wester, om varför spelbranschen fortfarande är lukrativ att gå in i.

ANNONS

Paradox Interactive noterades på First North för lite mer än tre år sedan. Resan efter noteringen har fortsatt stadigt uppåt, men inte bara för Paradox utan för den svenska spelbranschen överlag. Var du inte en av dem som valde att inte hoppade på tåget den där dagen 2016? Eller tycker du det är för svårt att förstå en bransch du inte har något som helst intresse för? Då kanske Paradox styrelseordförande, Fredrik Wester, kan få dig på andra tankar.

– Jag tycker alltid man ska titta på de svenska spelföretagen. Är du själv intresserad av spel så är det ju en självklarhet men även om du inte är insatt så kan du titta på makrofaktorer. Här kommer du se att spelbranschen som helhet växer och det som växer snabbast just nu är mobilspel, så det är självklart en intressant investering, säger Fredrik Wester till Börshajen podcast.

Vad tror du om spelbranschens framtid?

– Om jag utgår från mig själv så tror jag att spel överlag kommer att fortsätta att växa över tid. Sen ska man ha med sig att bolag i spelbranschen kan sticka iväg ganska snabbt i båda riktningarna. Det räcker med att bolaget får en ”hit” och aktien stiger i värde och detsamma kan hända om ett spel floppar, fast åt andra hållet istället. Så självklart finns det en risk som med allt annat.

Vad ska man titta på innan man investerar i ett spelbolag?

– Det är viktigt att titta på siffrorna i vår bransch. Börja med att titta på både bolagets balansräkning och resultaträkning. Anledningen till varför dessa är viktiga att titta på, är för att siffror kan vara lätta att gömma när man är verksam i underhållsbranschen. Därav är det smart att lägga lite tid på att syna bolagets faktiska siffror så att man vet att det bolaget gör är solida grejer.

Hur tänker du vid investeringar?

ANNONS
ANNONS

– Jag har en tendens att investera i sådant som jag själv har en passion för och som jag tror på. Det är ett bra sätt för mig att få större kontroll och förståelse för mina investeringar.

Fredrik Westers tre tips för smartare investeringar

  1. Titta på makrotrenderna – ”Först och främst tycker jag att man ska köpa bolag som har makrotrenderna med sig. Det är ju tack vare dessa som jag rakrygg kan säga att spelbranschen är bra”.
  2. Företagsledningen – ”Vad har bolaget för företagsledning, hur ser deras kommunikation med aktieägarna ut? Jag tycker det är otroligt viktigt att ledningen är transparenta. Det gäller oavsett om bolaget har gjort något bra eller något dåligt”.
  3. Utgå från dina intressen – ”Har du förmånen att kunna investera i dina intressen så gör det. Det kan exempelvis handla om att man tycker om att åka skidor. Då kanske man vill investera i Skistar. Gör det men åk då själv dit först och testa deras anläggningar och avgöra därefter om det är bra eller dåligt. Det är alltid bra att vara lite nördig när det kommer till sina investeringar”.

Du kan lyssna på hela avsnittet med Fredrik Wester i spelaren nedan. Alternativt här, eller där du brukar lyssna på poddar.