Just nu pratas det mycket om det nya fenomenet robotrådgivning. Men vad är det? I Börsskolan reder Eric Olaison, en av Sveriges främsta investerare, ut begreppen, hur det fungerar och vem det kan passa för.

ANNONS

Text: Eric Olaison

Robotrådgivning är ett relativt nytt fenomen som gjort entré på den svenska finansmarknaden. Det kommer ursprungligen från USA där det under en längre tid varit vanligt med digital finansiell rådgivning. Det senaste året har många svenska banker, nätmäklare och fondbolag presenterat egna varianter på olika så kallade robotrådgivare och sparrobotar.

Automatiserad kapitalförvaltning. Enkelt förklarat kan man säga att dessa robotar är automatiserade system (komplexa matematiska formler och programmerade algoritmer) som används för kapitalförvaltning. Systemen bygger bland annat på forskningen om modern portföljvalsteori som gav Harry Markowitz Nobelpriset i ekonomi. Alla bolag/robotar har givetvis olika uppbyggnad och komplexitet på sina tekniska system. Gemensamt är att robotarna vanligen investerar i börshandlade fonder (EFT:er), men de kan också vara inriktade mot fonder och aktier.

Så funkar robotrådgivning. Utifrån sin avancerad programmering kan robotarna alltså erbjuda automatiserad rådgivning. Men hur funkar det i praktiken? Robotrådgivningen inleds ofta med att du som sparare får fylla i ett formulär på webben med många olika frågor. Utifrån parametrar som ålder, investeringshorisont, risknivå, ekonomisk situation med mera kan roboten ta fram en specialanpassad portfölj för just dig. Dina pengar placeras i innehav som matchar din risknivå och ombalanseras löpande vid behov, utan din inverkan. Portföljen är vanligen diversiferad i olika instrument med spridning i en viss region eller globalt. Den här typen av automatiserad rådgivning kan vara ett lämpligt alternativ för dig som vill ha en aktivt förvaltad portfölj, utan att själv ta investeringsbesluten. Istället ser roboten över innehavet i din portfölj och justerar innehaven med jämna mellanrum.

Enkelt för den passiva spararen. Några fördelar som brukar lyftas i samband med robotrådgivning är lägre förvaltningskostnader än traditionellt aktivt förvaltat sparande, jämnare investeringar, bättre avkastning och rätt risknivå. Det är dessutom enkelt att som nybörjare komma igång. Många av tjänsterna har bra hemsidor och appar som gör det enkelt att följa sitt sparande. Om man inte har tid, kunskap eller intresse för att själv aktivt förvalta sitt sparande kan automatiserad rådgivning vara ett bra alternativ.

Och några nackdelar. Fördelarna är många, men jag tycker också att det är viktigt att belysa några nackdelar. Vid sparande i den här typen av produkter vet man inte alltid exakt vad man investerar i, det är lite av en ”black box” som man inte har full kontroll över. Det är dessutom svårt att bedöma robotens kompetens, teknik och framtida avkastning. Man bör också känna till att robotarna inte har något skydd vid en eventuell börsnedgång eller börskrasch.

Jag rekommenderar också att man ser över avgifterna som tillkommer (förvaltningsavgifter och transaktionsavgifter) innan man investerar i en robottjänst. Idag finns flera aktörer som erbjuder automatiserad rådgivning och min gissning är att allt fler aktörer kommer att haka på trenden och erbjuda auto-rådgivning i olika former.

Om du är intresserad av robotrådgivning är mitt tips att läsa på och jämföra de olika alternativen. Kunskap och att vara påläst är enligt min mening alltid viktigt, oavsett om du sparar själv eller överlåter investeringarna till någon annan.

ANNONS
ANNONS

Här listar vi kortfattat några olika bolag/robotar
Avanza Auto – Fondsparande i specialfonder som baseras på modern portföljteori.
Fundler – App som automatiskt sköter fondsparande och hjälper till att välja risknivå.
Lysa – Automatisk investeringstjänst som skräddarsyr och hanterar din portfölj.
Nora (Nordea) – Första storbanken som satsar på en digital rådgivningstjänst.
Opti – App som hjälper dig att jämföra och spara i fonder.
Robosave (Nordnet) – Robotrådgivare som automatiskt investerar i ETF:er.
Sigmastocks – Verktyg som hjälper dig att skapa en aktieportfölj.
Spira (Aktieinvest/Collector Bank) En app som möjliggör automatiskt månadssparande i aktier.
Waizer – Digtital förvaltning som anpassas efter din situation och dina sparmål.

 

Redan när Eric Olaison, en av Sveriges absolut främsta investerare, var liten hade han siktet inställt högt – men att han skulle bli en av börsens tyngsta spelare och omsätta miljardbelopp från hemmet i Trosa hade han inte kunnat drömma om. Eric skriver en exklusiv artikelserie för Börshajens medlemmar där han delar med sig av matnyttig kunskap och lärdomar.