I fjärde delen i vår återkommande serie ”Så blir du en börshaj” får du tre nya tips på vägen mot framgång. Vill du också investera både smartare och bättre? Då har du kommit rätt.

ANNONS

Denna artikelserie är framtagen i samarbete med Adcitymedia. Har du missat att läsa de första tipsen så hittar du de här – del 1, del 2 och del 3.

#10 Satsa på högavkastande bolag

Bli en börshaj

Under 2019 förväntas Stockholmsbörsen dela ut 258 miljarder kronor till svenska aktiesparare. Att vara en av dem kan därför vara en, minst sagt, bra idé. Och det finns ett betydande antal starka och klassiska utdelningsbolag på den svenska börsen som inte bara delat ut, utan även höjt, utdelningen flera år i följd. Chansen att dessa bolag även framöver kommer att generera god utdelning borde vara tämligen god. Och då vill du vara med.

Men vad är en aktieutdelning? En aktieutdelning är en utbetalning av tillgångar från ett aktiebolag till dess delägare. Utdelningen är ett sätt för aktiebolag att ersätta de investerare som har satsat pengar i företaget. Man brukar ofta prata om ett börsbolags utdelning i förhållande till dess kurs i term av direktavkastning. Normalt behålls en del
av vinsten av bolaget medan en del av vinsten delas ut till aktieägare. Det vill säga, till dig.

Det är styrelsen som ger förslag på utdelningen inför årsstämman och aktieägarna som under bolagets årsstämman godkänner och beslutar om utdelningen.

ANNONS
ANNONS

Så hur ser du till att få en del av utdelningen? Jo, du måste äga aktien samma dag som stämman äger rum.

#11 Investera inte för lånade pengar

Vill du bli som börshajen

Vi vet vad du tänker, men nej. Bara nej. Du ska aldrig investera för pengar du inte har eller kan klara av att förlora. Oavsett vilken ”aktieraket” du tror dig har hittat att investera i. Kanske du inte hörde oss första gången, så här kommer det igen: Nej.

Det är inte alltid fel att låna pengar. Till bostaden, bilen eller för att kunna starta upp ett företag kan det vara en riktigt bra idé. Men just när det handlar om att låna pengar i tron och förhoppningen om att tjäna mer pengar blir det en stor risk som ingen nybörjare borde ta.

Varför? För att det inte är dina pengar. Och visar det sig att investeringen inte var så felsäker som du trodde kan det bli så att du till och med går back på lånet. Till exempel om räntan stiger och blir högre än utdelningen, om aktien sjunker eller i värsta fall tappar hela sitt värde.

Som vi har pratat om tidigare handlar det om långsiktighet. Att bli rikt snabbt på aktier är mycket svårt och kräver en enorm kunskap och massvis av nedlag tid per dag – och är inte heller något du bör sträva efter som nybörjare. Därför behöver du inte låna pengar, utan en fast summa (gärna 10 procent av lönen) att investera för varje månad räcker långt.

#12 Ha is i magen

Så blir du som Börshajen

Vi vet, vi vet. Det är superläskigt när börsen djupdyker och det skrivs spaltmeter efter spaltmeter om en ny börskrasch. Men. Ta bort fingret från sälj-knappen. Håll dig istället till din investeringsstrategi (som du förhoppningsvis redan har satt upp vid det här laget). Ändra endast strategi om dina mål förändras och aldrig av den enda anledningen att något har hänt på marknaden. Inse att du kan inte förutse marknaden – eller framtiden. Den enda du kan påverka är dig själv och dina val. Så se till att de är smarta.

Du har säkert hört tumregeln om att köpa billigt och sälja dyrt. Att sälja för att du har panik är sällan samma sak som att sälja dyrt. Så ha istället is i magen och rid ut dipparna som du, helt säkert, kommer att uppleva under din börsresa. För du har ju läst på och gjort din analys innan du har investerat och vet därför bättre än att följa massan. Inte? Då får du helt enkelt se detta som en kostsam lärdom som kommer att göra dig till en bättre investerare framöver.

PS. Vintern 2019/2020 kommer vi att genomföra Börshajen Academy – en gratis föreläsningsturné i Malmö, Göteborg och Stockholm. Fokus ligger på att ge er så mycket kunskap och inspiration från några av Sveriges, och världens, främsta experter inom investeringar. Vi kommer att släppa biljetterna inom kort – och de som prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer att få förtur till gratisbiljetterna. Signa upp dig här! DS.