Det är sommar och det är del 5 i vår serie ”Så blir du en börshaj”. Vi ger dig tre nya tips på hur du blir en bättre investerare. Artikelserien är framtagen i samarbete med Adcitymedia.

ANNONS

Här hittat du del 1, del 2, del 3 och del 4.

#13

Vi tror på långsiktigt sparande. Och som vi tidigare har nämnt är det av stor vikt att ha is i magen när du investerar och inte sälja vid första nedgång. Men för dig som känner att du börjar bli varm i kläderna när det kommer till dina investeringar finns det ingen anledning att behålla de aktier som går dåligt. Alltså: behåll vinnaraktierna. Undvik att fånga så kallade “fallande knivar”, såsom Marcus Hernhag benämner dem i sin bok “Att lyckas med aktiesparande”.

#14

Om du lyssnar till tips nr 13 kanske du nu funderar på att sälja av några aktier. Men lugn. Innan du tar klivet fullt ut behöver du veta några saker. Först och främst: det är i det närmaste omöjligt att veta när en aktie har nått botten eller toppen. Därför är det alltid en svår process att bestämma när det är dags att sälja. Dessutom är de bästa aktierna sådana som du aldrig ska vilja sälja. Om du har investerat i ett bra företag till ett bra pris ska värdet fortsätta att växa under din livstid.

Men som med allt i livet blir det inte alltid som man har tänkt. Kanske känner du att aktien du har investerat i är övervärderad och vill sälja av för att investera dem i en undervärderad aktie istället. Eller så har aktien inte presterat så bra som du trodde.

Vi har identifierat tre frågor du bör ställa dig själv innan du säljer av ditt aktieinnehav.

ANNONS
ANNONS
  1. Hade jag fel?
    Ibland köper man en aktie av fel skäl. Särskilt som nybörjare. Då kan det vara läge att sälja – och lära dig av ditt misstag.
  2. Har något förändrats? Du kanske hade rätt just vid investeringstillfället, men att något har hänt som har påverkat företaget negativ. Kanske en vd har avgått. Kanske det har kommit in starkare konkurrenter på marknaden. Då kan det vara dags att sälja.
  3. Tror jag fortfarande på företaget? Det händer ofta att en aktie rasar efter en dålig rapport eller nyhet. Men om du fortfarande tror på företaget ska du inte sälja. Du som investerar långsiktigt behöver inte oroa dig över tillfälliga stormar eller svackor.

#15

Du har säkert läst alla disclaimers på vår och andra aktörers webbsidor. Att historisk avkastning inte är en garanti för framtida. Och det ligger något i den varningen. Att ha koll på den historiska utvecklingen hos ett företag du tänker investera i är givetvis viktigt och något du bör undersöka noga. Men att basera hela sitt investeringsbeslut baserat på tidigare framgångar är ett misstag.

PS. Vintern 2019/2020 kommer vi att genomföra Börshajen Academy – en gratis föreläsningsturné i Malmö, Göteborg och Stockholm. Fokus ligger på att ge er så mycket kunskap och inspiration från några av Sveriges, och världens, främsta experter inom investeringar. Vi kommer att släppa biljetterna inom kort – och de som prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer att få förtur till gratisbiljetterna. Signa upp dig här! DS.