Vad står det klassiska ordet spread egentligen för och vad har det med orderdjup att göra? Börshajen förklarar!

ANNONS

När du ska lägga en order på aktiemarknaden kan det vara intressant att kolla på aktiens spread. Det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs. Kanske har du hört talas om det klassiska uttrycket tidigare men inte riktigt förstått vad det innebär? Oroa dig inte, Börshajen förklarar.

Vad är spread?

Vad står spread egentligen för? Enkelt förklarat betyder det, som nämnt ovan, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Det innebär att desto större spann det är mellan köp- och säljkursen, desto större spread blir det. Det kan exempelvis vara att köpkursen på en aktie är 125 kronor medan säljkursen är 126 kronor. Då blir spreaden en krona.

Bästa scenariot vid köp är därför att spreaden är så låg som möjligt, gärna några öre som mest. För stor spread innebär ofta att vi behöver gå upp till säljarnas nivå för att lyckas köpa de aktierna som vi är ute efter. Det betyder i slutändan att spreaden blir en ren kostnad.

Vad ska du då ta med dig av det här? Enkelt, köp om spreaden är liten och avvakta om den är stor. Kom därför ihåg att om spreaden är stor kan du lägg in en order som ligger under det säljaren begär för att på så sätt försöka pressa ner priset på aktien du vill köpa.

Vart ser jag spreaden?

För att se hur stor spread det är på en aktie tittar du på orderdjupet för just den aktien. Det vill säga vad är köparna villiga att betala samt vad är säljarna beredda att sälja aktien för, enligt inlagda ordrar. Detta hittar du enklast hos din aktiemäklare. Se exempel nedan.

ANNONS
ANNONS
Spread på Atlas Copco B
Bildkälla: Avanza

Börshajen har tidigare skrivit om vad en aktie är. Om du inte redan känner till alla beståndsdelar av en aktie bör du läsa på om de här!

Källa: Nordnet