Investment Spiltan AB handlas på plattformen Pepins, nu planerar bolaget vars aktie sägs vara Sveriges dyraste att genomföra en split.

ANNONS

Investment AB Spiltans senaste notering var 10 800 kronor, vilket fått bolaget att vända blicken mot en split i kombination med ett inlösenprogram. Spiltan själva kallar aktien för Sveriges dyraste aktie och ska genom en extra bolagsstämma i höst besluta om en split på 100:1 av aktien samtidigt ska även beslutas om inlösen av tre av 100 nya aktier.

– Förslaget är att göra inlösen till cirka 80 procent av den uppskattade substansen, vilket innebär att aktieägarna kommer att kunna lösa in aktier för cirka 120 miljoner kronor, skriver bolaget, vilket Veckans affärer var först med att rapportera om.

Går emot tidigare beslutet

Spiltans vd Per Håkan Börjesson som ofta tar inspiration från den amerikanske finansmannen Warren Buffet och bolaget Berkshire Hathaway har tidigare helt motsatt sig en split. Motiveringen då var att ”en pizza blir inte större när man delar på den”. En stor del i detta ska bero på svårigheterna att locka till sig nya aktieägare.

– Jag kan konstatera att även om det är ologiskt, har aktiepriset ändå en betydelse för att attrahera nya aktieägare. Om man dessutom vill göra ett inlösenförfarande är det komplicerat med ett högt aktiepris”, citeras han i pressmeddelandet.

Men om Per hade varit verksam i USA hade nog historien sett annorlunda ut.

ANNONS
ANNONS

– Jag har även konstaterat att Warren Buffett har lanserat en baby-Berkshireaktie med en 1/1500 dels värde. I USA är det möjligt att ha olika kvotvärden på aktier i samma bolag, så Berkshire kunde behålla sin A-aktie. Det är inte möjligt i Sverige enligt vår aktiebolagslag, så en split blir en logisk variant. Sammantaget har även jag slutligen kommit fram till att det är lättare att äta en pizza om man delar på den, citeras Per i pressmeddelandet.

Börshajen har tidigare skrivit om att Donald Trumps twittrande påverkar den amerikanska börsen. Här kan du läsa mer om det.