Therese Lundstedt, vd på Aktieinvest, har koll på hur du som nybörjare kommer igång med ditt sparande. I en intervju med Börshajen berättar hon hur du går tillväga för att nå dina mål.

ANNONS

De första stegen mot ekonomisk frihet är oftast inte enkla. Men med rätt inställning, kapital att lägga undan varje månad och mod att ge dig ut på aktiemarknaden så kan du bli en vinnare. Det behöver inte heller vara speciellt svårt, åtminstone inte enligt Therese Lundstedt. I en intervju med Börshajen berättar hon hur du ska tänka för att bli en smart investerare.

Se inte aktier och börsen som en graf

Vad ska en nybörjare göra för att komma igång med sitt sparande?

– Ett problem för många nybörjare är att de tänker på aktier och ser då börsen med alla dess grafer. Men istället borde de tänka på vad de faktiskt köper när de köper en aktie, säger Therese Lundstedt i Börshajen podcast.

Vad är det man ska tänka på istället?

– En aktie är ju en del i ett bolag, så det en nybörjare borde fråga sig är vad aktien egentligen är. Det vill säga, vad är en Atlas Copco-aktie eller vad är en H&M-aktie och vad gör de bolagen egentligen? Därefter så måste de gå till sig själva och fråga, förstår jag det här bolaget samt tror jag på bolaget och branschens framtid? För tar du ner det på den nivån behöver du inte längre kunna P/E-tal, istället kan du se det på en trendnivå och utifrån din egna personliga kompetens.

Välj aktier efter kompetens

Hur väljer man sina aktier?

ANNONS
ANNONS

– Tittar man på börsen idag finns det en rad olika typer av bolag, exempelvis finns det ju både vårdbolag och skolor att investera i. Det betyder att oavsett vad du jobbar med kan du dra nytta av kompetens från den branschen som du själv verkar inom. Detta tar du självklart med dig i dina investeringsbeslut. Här är det också viktigt att man tänker på vad man inte kan, ta mig som ett exempel, jag investerar nästan aldrig i läkemedelsbolag.

Varför ska man inte investera i branscher som man inte förstår?

– För det är viktigt att förstå branschen för att ta rätt beslut. Kan du inte en bransch är det smartare att investera i branscher som man faktiskt förstår. Jobbar du inte med exempelvis läkemedel och inte heller är insatt i hur det fungerar är det svårt att göra en rättvis bedömning om bolaget är bra eller inte.

Hur går man vidare när man hittat sina områden?

– Du väljer ut de bolagen som du tror på. Därefter tänker du på riskspridningen som alltid behövs. Slutligen väljer du ett investmentbolag som äger många bolag, där får du en bra riskspridning. Alternativt så har du kanske en fond som du har fått från dina föräldrar eller så köper du den själv för att få till riskspridningen.

Köp aktier direkt

Hur ska man inte tänka?

– Tänk aldrig att du först ska läsa alla böcker, lyssna på alla poddar och sen när du lärt dig ”allt”, då börjar du. För det som kommer hända är att du kommer tänka, ’har jag lärt mig allt nu?’, och svaret kommer vara nej varje år. För det kommer alltid mer att lära sig och mer att förstå.

Vad ska man göra istället?

– Man måste köpa och börja investera i bolag för att följa och förstå dem. Börja därför med att köpa små delar i varje bolag som du har tänkt på. För när du faktiskt äger en del i ett bolag, då börjar du också att bry dig om det bolager och då lär du dig samtidigt. Mitt tips är alltså, köpa först och lära dig sen.

Du har väl inte missat Börshajen Podcast som kommer varje tisdag? I det senaste avsnittet gästade fotbollsspelaren och startup-vd:n Philip Haglund. Ett otroligt intressant avsnitt där du får veta mer om ekonomi för barn och ungdomar.

[stock-market-overview stockExchange=”OMXS” width=”100%” allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”100%”]