När man pratar om Nordamerikas största aktiebörser vandrar tankarna snabbt till klassiska NYSE eller Nasdaq. Men den kanadensiska börsen, Toronto Stock Exchange är unik i sitt slag med flest noterade bolag i världen. Börshajen ger dig allt du behöver veta om den tredje största börsen i Nordamerika.

ANNONS

Är du intresserad av att investera i utländska aktier? Kanske har du läst om några kanadensiska bolag som du är intresserad av att köpa aktier i? Ett första steg inför en eventuell investering bör vara att ha en större förståelse för de kanadensiska börserna. Nedan ger Börshajen dig allt du behöver veta om den största aktiebörsen i Kanada, nämligen Toronto Stock Exchange.

Det här är Toronto Stock Exchange

Toronto Stock Exchange, även kallat TSX, grundades 1852 och är den tredje största aktiebörsen i Nordamerika, sett till marknadsvärde. Ser man till världens alla börser ligger den dock en bra bit efter ettan (NYSE) och tvåan (Nasdaq) i både Nordamerika och världen, där den placerar sig på en nionde plats.

TSX är en aktiemarknad som i mångt och mycket innehåller de största kanadensiska bolagen inom både finans och naturtillgångar. Sett till antalet börsnoterade värdepapper är Toronto Stock Exchange världens största. Aktiemarknaden ingår i TMX-gruppen, som grundades år 2008, vilket utöver TSX även innefattar TSX Venture Exchange, Montreal Exchange samt Boston Options Exchange.

Investera i aktier på Toronto Stock Exchange

Investerar i utländska aktier är inte svårare än i de som är noterade på Stockholmsbörsen. Men ett av problemen är att det är mer att hålla koll på, bland annat måste du vid aktiehandel med utländska aktier hålla koll på valutakurser. Men även om du behöver hålla koll på fler parametrar när du handlar med utländska aktier, kan det vara ett smart sätt för att sprida riskerna i dina investeringar.

Som nämnt, är det ofta större avgifter att investera i aktier på utländska marknaderna, var därför noggrann med att först kolla upp vad det skulle kosta dig att investera på TSX innan du gör ditt köp. Tänk även på att kolla runt bland de olika bankerna och aktiemäklarna för att hitta vad som blir mest lönsamt för dig. Glöm inte heller att investeringar i aktier alltid är förenat med risker och avkastning är aldrig given.

Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med att handla utländska aktier. 

Öppettider

Toronto Stock Exchange har öppet alla helgfria vardagar mellan 15:30 till 22:00 svensk tid.

Ett urval av bolag på Toronto Stock Exchange

Totalt är över 1 500 bolag noterade på TSX, nedan hittar du ett urval av dessa.

ANNONS
ANNONS
  • Suncor Energy
  • The Royal Bank of Canada
  • The Canadian National Railway
  • Blackberry
  • Franco-Nevada
Suncor, Canadian National Railways, Franco-Nevada
Noterade bolag på TSX

[stock-market-overview stockExchange=”TSX” width=”100%” allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”100%”]

Börshajen har tidigare skrivit om världens största aktiebörs, NYSE. Här kan du läsa mer om den!

Oavsett vilken aktiebörs du väljer att köpa aktier från är aktiehandel förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.

Källa: TXS.com