Funderar du på att starta upp en aktie- och fonddepå för att börja investera i värdepapper? Har du dålig koll på om just denna depå är något för dig? Börshajen förklarar vad en aktie- och fonddepå är samt ger dig tips på när det kan vara smart att välja denna typ utav depå och när en annan skulle passa dig bättre.

ANNONS

Det här är aktie- och fonddepå

En aktie- och fonddepå är som ett vanligt bankkonto där den enda skillnaden är att du utöver kontanter på kontot även kan ha värdepapper, det vill säga exempel aktier och fonder.

Vad är skatten på aktie- och fonddepå?

Skatten på en aktie- och fonddepå tas endast ut när du säljer ett innehav. Men till skillnad från ett ISK eller KF så skattar du enbart på vinsten som realiseras. Skatten på vinsten är 30 %, vilket betyder att om du säljer innehav med vinst på 10 000 kronor så blir skatten 3 000 kronor.

En försäljning av aktier på aktie- och fonddepån måste även deklareras på en K4-blankett i samband med din deklaration. Fonder däremot kommer förtryckta i deklarationen.

De kontanter som inte är investerade tas det inte ut någon skatt eller avgift, det innebär att du kan välja att låta de ligga på kontot så länge du vill eller använda som vanligt.

Är aktie- och fonddepå rätt för dig?

Vill du kvitta vinster mot förluster? Vill du skatta endast vid försäljning med vinst? Vill du kunna blanka aktier, det vill säga att du ”lånar” aktier i hopp om att de ska gå ner för att då köpa de till ett mindre pris. Då är aktie- och fondkonto något för dig, eftersom det är endast med denna typ av konto du kan göra dessa typer av transaktioner.

ANNONS
ANNONS

Då är aktie- och fonddepå inte rätt val

Är du osäker på om du kommer att orka hålla på och deklarerar varje försäljning? Vill du hellre betala schablonskatt en gång årligen? Då bör du istället välja ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

Missa inte Börshajens andra podcast-avsnitt med styrelseproffset Ann Grevelius