Vad innebär uttrycket frimärksaktie och är det säkert att alla aktier som är lågt värderade kommer att stiga i värde i framtiden? Börshajen förklarar!

ANNONS

En fråga som ofta kommer in till Börshajen är vad en frimärksaktie är. Frågan är befogad och då kanske framförallt med alla grupper på Facebook som pratar om mindre aktier som eventuellt ska bli det nya Fingerprint. Så vad är egentligen en frimärksaktie?

Mindre bolag – mindre likviditet

En frimärksaktie är en aktie som kostar någonstans mellan ett par ören till cirka fem-tio kronor. Det vill säga ungefär vad ett frimärke kostar i Sverige.

Vanligtvis pratar man om att en frimärksaktie är ett mindre bolag som handlas på mindre listor, ett lägre börsvärde samt lägre likviditet. Men det är även viktigt att verkligen läsa på innan man handlar med frimärksaktier, till stor del eftersom det ofta är svårare att få tag på just information om bolaget men även eftersom det enklare går att manipulera kursen.

Räkna inte bort de mindre bolagen

Även om de mindre bolagen inte har lika stor likviditet eller börsvärde ska du som investerar självklart inte räkna bort alla frimärksaktier. Istället kan det vara så att företaget sitter på en spekulativ affärsidé och spännande bransch som antigen kan bli en kursraket, att värdet rör sig minimalt eller i värsta fall gå i konkurs.

Är frimärksaktie-stämpeln negativ?

Ett bolag ser självklart helst att aktien är värderad mer än ett frimärke och samtidigt är det även jobbigt att bli inföst i en klunga av bolag som det är enklare att manipulera kursen hos. Det som dock kan vara positivt för ett bolag vars aktier kosta 50 öre styck är att de kan bli extra intressanta då fler kan köpa aktier för billigare peng. Därav krävs det inte heller att de ska öka så mycket för att priset på bolaget ska gå upp flera hundra procent. Men kom ihåg att det även finns en anledning till att aktierna faktiskt är så billiga.

ANNONS
ANNONS

Detta leder oss in på de avslutande orden som alltid är lika viktiga att ta med sig när man investerar. Det vill säga, se till att göra en ordentlig analys av bolaget som du vill investera i innan du faktiskt köper.

Börshajen podcast gästades i förra veckan av Marcus Fridell som pratade om vilka investmentbolag som du bör gå in i nu. Vill du läsa mer om dessa bolagen hittar du artikeln här!