För att köpa och sälja aktier så behöver du en typ utav depå. Men istället för endast ett alternativ så finns det fler olika depåer att välja mellan. Börshajen ger dig en förklaring till vad kapitalförsäkring är samt en ökad förståelse för om denna depå är något för dig.

ANNONS

Har du beslutat dig för att investera i aktier eller fonder? Kanske sparar du redan men funderar på om du har valt rätt typ av depå? Alternativt om du redan har ett konto som dina föräldrar startade åt dig för 20-30 år sedan men upplever att det inte riktigt passar dina sparmål.

I denna djungel av olika termer och depåer så kan det vara svårt att ta beslut själv om man inte sitter på kunskaperna. Kanske är det så att du borde byta till en KF, det vill säga en kapitalförsäkring, istället för din nuvarande depå? Svaret hittar du nedan.

Det här är KF

Kapitalförsäkring, eller KF, är ett sparande som du gör i en försäkring. Detta kan låta som ett väldigt speciellt sätt att spara på, vilket det är, men i praktiken fungerar det på liknande sätt som exempelvis ett ISK. Det innebär bland annat att du fortfarande själv kan göra dina köp i form av fonder och aktier. Fördelen med KF är att om du inte känner för att lägga för mycket tid på sparandet så kan du välja att låta försäkringsbolaget sköta omplaceringar och förvaltningen åt dig.

Tre huvudtyper av KF

Det finns olika typer av kapitalförsäkring och de tre huvudsakliga är följande.

  • Fondförsäkring vilket är som det låter, en försäkring där du väljer olika fonder som ett försäkringsbolag erbjuder dig som kund.
  • Traditionell försäkring, det vill säga där ett försäkringsbolag placerar och sköter dina pengar åt dig i allt från räntebärande värdepapper till aktier.
  • Depåförsäkring, en KF där du själv placerar i antingen fonder, aktier eller andra värdepapper, alternativt en blandning utav dessa.

Vad är skatten för KF?

Skatten man betalar för en kapitalförsäkring kallas för avkastningsskatt och beräknas ungefär på samma sätt som ISK. Den stora skillnaden mellan de olika depåerna är att med KF kan du inte kvitta schablonintäkten på din deklaration.

ANNONS
ANNONS

Utöver skatten betalar du också ofta en avgift. Kolla upp vad den ligger på innan du beslutar dig och jämför mellan olika alternativ för att hitta det priset som passar just ditt sparande.

Värt att notera är att du fortsatt kommer att vara tvungen att betala fondavgift om du har fonder på ditt KF.

Är KF rätt för dig?

Kommer du att göra många transaktioner årligen som ger dig reavinster- och förluster? Vill du slippa deklarera varje affär? Då kan KF vara rätt alternativ för dig.

Till skillnad från ISK så kan KF underlätta vid exempelvis ett dödsfall eller vid sparande till barn eftersom du kan välja förmånstagare till innehavet. Det vill säga du kan själv välja vem som ska tilldelas kapitalet om något oförutsett inträffar.

Kapitalförsäkring kan även vara fördelaktigt om du inte vill kunna ta ut dina pengar direkt då de ofta är låsta över en viss tid.

Då är KF inte rätt val

Äger du en bostad? Hade du tänkt kvitta schablonintäkten på din deklaration? Då borde du inte välja kapitalförsäkring då denna möjlighet inte finns.

Är du även osäker på om du kommer att gå med vinst eller förlust? Då kan det vara smart att välja ett annat alternativ än KF eftersom skatten kommer att dras oavsett. Du kommer heller inte kunna ta ut dina pengar direkt för en kapitalförsäkring är ofta låst över ett visst tidspann. Det innebär att om du sparar kortsiktigt så är KF kanske inte för dig.

Äger du någon form av värdepapper i en KF så är det indirekt försäkringsbolaget som äger innehavet. Det betyder även att du inte är röstberättigad under exempelvis en årsstämma.

Missa inte Börshajens andra podcast-avsnitt med styrelseproffset Ann Grevelius