ETP eller börshandlade produkter, vad är det egentligen? Börshajen förklarar.

ANNONS

ETP eller Exchange Traded Product är ytterligare ett sätt att investera sina pengar på börsen. Många är vana vid den klassiska aktiehandeln. Men det finns pengar att tjäna på annat än aktier. ETP ses dock ofta som ett lite svårare alternativt att investera sina pengar på än i vanlig aktiehandel, Börshajen kollar närmare på vad det innebär.

Vad är ETP?

Vad är egentligen ETP? Börshandlade produkter är investeringar som speglar ett visst instrument, exempelvis valuta, aktie, råvara etc. När du investerar i ett instrument så innebär det att du följer den investeringen. ETP innebär även att du ofta får en hävstång. Det vill säga du har ett inbakat lån på investeringen. Exempelvis köper du en börshandlad produkt om du exempelvis tror att en aktie ska minska i värde. Då går du kort på den aktien.

Lång och kort

En fördel med ETP är att du kan gå både lång och kort. Det vill säga du kan satsa på att en aktie antingen ska öka (gå lång) eller minska (gå kort) i värde. Enkelt förklarat är att du exempelvis tror att olja ska sjunka i värde, ja då kan du gå kort på den produkten.

Risk?

Innebär ETP att det blir en ökad risk? Det korta svaret är ja, självklart så riskerar du mer med tanke på att det även är ett inbakat lån i produkten du köper. Men det kan även innebära bättre avkastning än traditionell aktiehandel.

ANNONS
ANNONS

Vill du veta mer om ETP? Glöm då inte att läsa Börshajens ETP-skola där du får lära dig allt om investeringar i ETP. Du hittar den här!