Att välja ett konto för fond- eller aktiesparande kan vara en djungel om man inte har någon förkunskap. Så vad är egentligen investeringssparkonto och vad finns det för för- och nackdelar med att välja ett sådant konto?

ANNONS

Har du bestämt dig för att äntligen komma igång med ditt sparande men har svårt att veta vad för typ utav konto du ska välja för att det ska passa just dina sparmål? Börshajen ger dig förklaringen till vad ISK är samt ett klargörande om den här typen av depå är något för dig.

Det här är ISK

Investeringssparkonto eller ISK är precis som det låter, ett konto för investeringar. På kontot kan du spara i olika aktier, fonder eller andra finansiella produkter. Det praktiska med ett ISK är att sparandet inte är bundet vilket innebär att du kan köpa och sälja från ditt innehav hur ofta du vill. 

Vad är skatten för ISK?

Om du har ett ISK beskattas du med vanlig kapitalskatt på en schablonintäkt baserad på hur stort ditt kapital är på kontot samt statslåneräntan plus en procentenhet. Det smarta med ISK är att du inte behöver räkna ut vad din skatt blir utan det gör din bank åt dig.

Tänk så här, schablonintäkten för investeringssparkonto är 1,25 % av ditt kapitalunderlag (inkomståret 2017). Sedan är skatten 30 % av schablonintäkten vilket då motsvarar 0,375 % av ditt underlag. Om du hade ett kapitalunderlag på 100 000 kronor 2017 så blev skatten 375 kronor.

Viktigt att tänka på är att fondbolagen fortsatt tar ut en förvaltningsavgift.

Är ISK rätt för dig?

Äger du en bostad som du betalar ränta på? Kommer du göra många transaktioner som genererar reavinster och förluster årligen? Då kan det vara en smart idé att välja ISK. 

Dels för att du kan kvitta schablonintäkten mot eventuella räntekostnader på lån och dels för att du slipper deklarera varje affär. Detta kan i slutända ge dig mindre skattekostnader, beroende på vilken avkastning som du uppnår.

Då är ISK inte rätt val

En viktig förståelse är att man aldrig kan vara säker på att pengarna man lagt in på sitt ISK kommer att öka. Det betyder dock inte att skatten uteblir, det vill säga oavsett om du går med vinst eller förlust så kommer du behöva betala skatt.

ANNONS
ANNONS

Har du ett aktie- och fondkonto sedan tidigare, men funderar på att flytta ditt innehav till ett ISK? Då ska du nog tänka en gång till innan du gör förhastade beslut. För om du vill flytta dina pengar mellan dessa olika konton så kommer du att behöva skatta 30 procent på vinsten vid en sådan transaktion.

Viktigt att veta är även att du inte kan flytta innehav mellan ISK och kapitalförsäkring.

Glömt inte att lyssna på Börshajens podcast med Johanna Kull för tips på hur du ska tänka när du investerar och mer information om ISK.