”Ett bra sätt att få fart på din investerarkarriär är att köpa aktier i investmentbolag”. Den frasen har du säkert hört flera gånger, men vad är det som gör de här bolagen till så bra investeringar för nybörjare? Börshajen reder ut frågetecknen.

ANNONS

Många tipsar om att just investering i investmentbolag är en bra investering för personer nybörjare på börsen, en anledning till detta är för att investmentbolag är väldigt lik en fond, det vill säga det finns någon som tar hand om investeringarna åt dig. Men som med allt annat är det bra att först förstå vad det är man investerar i innan man köper aktier. Nedan får du förklarat vad ett investmentbolag är för typ av bolag.

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag har i mångt och mycket en enda uppgift och det är att tjäna pengar genom att äga aktier i andra bolag. Det innebär alltså att ett investmentbolag är ett bolag som köper, säljer och förvaltar aktier i andra bolag. Syftet är att genom aktierna nå så hög avkastning som möjligt för dig som aktieägare men givetvis även för bolaget i stort.

En del investmentbolag, som exempelvis Investor, har även som uppgift att verka för att ha en påverkan på bolagen som de äger aktier i. Det vill säga de verkar primärt för att kontrollera andra företag. Syftet är fortsatt självklart att tjäna pengar likt alla andra bolag i världen.

Investmentbolag – en bra investering för nybörjare?

Så varför brukar många tipsa om investmentbolag som en bra start för de som precis hittat till börsen? En stor anledning är att du som aktieägare i investmentbolagen får en större riskspridning. Detta eftersom du inte enbart är beroende av ett enda bolag och dess framgång utan istället får en hel portfölj med olika bolag som professionella förvaltare tror på och förvaltar åt dig.

När Börshajen gästades av investeraren Marcus Fridell som skrivit boken ”bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag” berättade han följande, om en investering i investmentbolag för nybörjare.

– Om jag hade varit nybörjare så hade jag börjat med att gå in i de stora investmentbolag eftersom risken där, oftast, är lite lägre. De större bolagen har även bra riskspridning och väldigt låg förvaltningskostnader. Idag handlas flera av de stora investmentbolagen till bra rabatter så om jag skulle köpa nu hade jag gått in i Investor, Kinnevik och Industrivärden, säger Marcus Fridell i Börshajen podcast.

Även aktieproffset Marcus Hernhag har sagt att investmentbolag är ett bra steg för personer som vill komma igång med sina investeringar. Så här sa han i Börshajen podcast om investmentbolag för nybörjare.

– Komma igång är inte så svårt, men självklart gäller det att hitta sin egna strategi. I grund och botten handlar det om att ta steget och sen på den vägen lära känna sig själv. Jag tycker att exempelvis aktier i investmentbolag är ett jättebra sätt att börja på. Annars kan man ta reda på vilka branscher som man tror på över tid och därefter leta upp lämpliga bolag. Det viktigaste är att man börjar sin resa försiktigt och testar sig fram. Sen kan man utvärdera och se hur man mår med sina investeringar, säger Marcus Hernhag i Börshajen podcast.

ANNONS
ANNONS

Urval av svenska investmentbolag

I Sverige har vi en rad investmentbolag att investera i, alla behöver inte vara kopplade till en ljus framtid, men det finns flera som varit stora över en längre period. Bland de stora brukar bland annat Investor, Kinnevik och Lundbergföretagen räknas.

Börshajen podcast gästades nyligen av Marcus Fridell där han tipsade om tre investmentbolag som du bör investera i nu. Vill du veta vilka bolag som Marcus pratade om kan du göra det här!

Oavsett vad för aktier du väljer att köpa så är aktiehandel förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.