Är det äntligen dags att börja lägga undan pengar till sparande? Är du osäker på om du vill investera i aktier eller fonder? Börshajen reder ut skillnaden mellan de båda sparformerna!

ANNONS

Sparande är fantastiskt roligt och för många är det en sport att spara så mycket som möjligt. Vill även du ge dig in i sparvärlden, men har dålig koll på skillnaden mellan en aktie och en fond? Oroa dig inte, Börshajen förklarar.

Det här är en aktie

Enkelt förklarat är en aktie en värdehandling som bevisar delägarskap i ett aktiebolag. Det betyder alltså att en aktie är en ägarandel i ett företag som går under företagsformen aktiebolag. Vill du lära dig mer om aktier kan du göra det här!

Det här är en fond

En fond är en samling av olika aktier eller räntebärande värdepapper. Det finns lite olika varianter, men generellt kan man säga att det ska det finnas minst 16 olika innehav i en fond. Ett innehav kan vara aktier i exempelvis Apple eller H&M. Vill du veta mer om fonder? Då kan du göra det här!

Vad är skillnaden mellan en aktie och en fond?

Med informationen ovan så är det väldigt enkelt att förklara skillnaden mellan de olika sparformerna. En aktie är en ägarandel i ett bolag medan en fond istället är en samling av värdepapper.

Vad vill du investera i?

ANNONS
ANNONS

När du handlar med värdepapper, framförallt aktier, är det viktigt att analysera det du ska köpa innan du investerar. Börshajen har en artikelserie om fundamental analys. Läs del ett här!