Aktier benämns ofta som en investering med stor risk. Men vad finns det egentligen för risker med aktier? Börshajen kollar närmare på de vanligaste aktieriskerna.

ANNONS

Allt fler privatpersoner vill investera sina pengar i aktier och lägger mycket tid på att utvärdera bolagen innan de väljer att köpa aktier. Men som nybörjare är det inte alltid lätt att förstå att man faktiskt tar en risk när man investerar sina pengar i bolag. Men vilka risker finns det att hålla koll på när man köper aktier i ett bolag?

Konkurs

Det värsta som kan hända dig som aktieägare är att bolaget du är aktieägare i går i konkurs. Det vill säga, bolaget slutar att existera. Skulle det hända så skulle även värdet på dina aktierna sjunka till noll och således bli osäljbara.

Trots att konkurs alltid är möjligt så ska det mycket till för att stora bolag som Volvo eller H&M ska gå den vägen till mötes. Men det finns faktiskt exempel på enorma bolag som har gått i konkurs, bland annat amerikanska investmentbanken Lehman Brothers som sedermera ledde till finanskrisen 2008. Därav är det väsentligt att oavsett vilket bolag du äger ha den risken med dig i bakhuvudet, det vill säga du kan alltid förlora hela beloppet som du gått in med.

 

Lehman Brothers gick i konkurs 2008

 

Kursförlust

Varje gång du lägger in dina pengar på aktiemarknaden så riskerar du dina pengar. Men om konkurs inte är något som vanligtvis händer större bolag så är kursförlust vanligare.

Vad är då en kursförlust? Enkelt beskrivet är att du köper en aktie till ett pris och sedan väljer att sälja det till ett annat, billigare, pris. Det kan exempelvis vara att du köper Investor för 380 kronor i maj 2018 för att i december samma år sälja de för 350 kronor. Då har du alltså gjort en kursförlust på 30 kronor aktien.

ANNONS
ANNONS

Riskspridning

Med tanke på de riskerna som finns med aktiehandel är det väldigt viktigt att man väljer att göra en riskspridning. Det vill säga, lägg inte alla ägg i samma korg. Ett sätt att sprida risken på är att exempelvis köpa aktier i flera olika branscher. Det kan vara att du köper ett bolag som är verksamt inom klädbranschen (exempelvis H&M) och ett inom fordonsbranschen (exempelvis Volvo).

Börshajen har tidigare skrivit om när nästa börskrasch kommer. Vill du veta mer om de eventuella riskerna kan du läsa artikeln här!