Sitter du och läser en rapport från ett bolag som du är intresserad av att gå in i? Har de en positiv organisk tillvä… Organisk tillväxt vadå? Ja vad innebär egentligen organisk tillväxt? Börshajen ger dig svaret.

ANNONS

När vi kollar på kvartalsrapporter eller årsredovisningar så kan vi se hur den organiska tillväxten har sett ut för det kvartalet/året. Men om vi inte vet vad organisk tillväxt betyder är det svårt att veta vad detta egentligen innebär och hur vi ska tolka värdet som står i rapporten. Börshajen förklarar.

Det här är organisk tillväxt

Organisk tillväxt är den tillväxten som företaget själv kunnat åstadkomma genom organisationen. Exempelvis kan det handla om att man ökat sin försäljning.

Ett enkelt exempel skulle kunna vara att titta på matvarukedjan ICA. Säg att de ökar sin försäljning av matvaror, då är det organisk tillväxt. Öppnar de nya butiker någon annanstans än i Sverige är det också organisk tillväxt.

Vad är inte organisk tillväxt?

Men vad är då inte organisk tillväxt? Det är lätt att tro att om ett företag köper upp ett annat företag och ökar storleken på bolaget så har de ökat sin organiska tillväxt, men så är inte fallet. Ett förvärv räknas inte som organisk tillväxt för företaget. Istället kallas det för förvärvad tillväxt.

Om vi fortsätter på exemplet ovan och säger att ICA bestämmer sig för att köpa upp alla Lidls butiker i Sverige. Då har ICA gjort så kallad förvärvad tillväxt. Öppnar de istället sina egna butiker bredvid Lidl så är det organisk tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Missa inte att läsa Börshajens artikelserie om fundamental analys. Du hittar delen om att förstå resultaträkning här!