Decentraliserad finans, eller DeFi, är de digitala lösningar som spås ha stor inverkan på bankvärlden inom kort. För att hänga med gäller det för storbankerna att haka på.

ANNONS

Kryptovalutor för med sig förändring på mer än ett sätt. Ett av målen är att kapa onödiga mellanhänder på finansmarknaderna. För att kunna hantera den nya digitala finansvärlden gäller det för de traditionella bankerna att anpassa sig.

”Jag ser det som en logisk fortsättning på kryptovalutor. DeFi handlar om att bygga finansiella tjänster runt kryptovalutor på samma sätt som vi har kring vanliga valutor idag”, säger Johan Javéus, chefstrateg på SEB enligt Dagens PS.

Säkrare finansiellt system

Johan Javéus menar att de nya tjänsterna ska göra det finansiella systemet säkrare. I en tid när hackerattacken är vanliga är det viktigt att det finansiella systemet är mer transparent, och det uppnår man genom DeFi, enligt Johan Javéus.

Mastercard gör det möjligt med bitcoin

Dagens PS kunde nyligen berätta om hur Mastercard i samarbete med Bakkt ska kunna erbjuda sina partners kryptolösningar. De digitala plånböckerna kommer att ligga på Bakkts plattform, och särskilda kort knutna till kryptovaluta, både debet och kredit, ska utfärdas. 

Mastercards partners ska också kunna erbjuda krypto som belöning till sina kunder, och skapa utbytbarhet mellan lojalitetspoäng (för till exempel flyg- och hotellkunder) och andra digitala tillgångar.

Mastercard samarbetar med mer än 20 000 finansiella institutioner världen runt och är med sina 2,8 miljarder kortanvändare världsdominant tillsammans med Visa.

”Det är en teknologisk revolution och effekterna kommer att bli väldigt stora”, säger Niclas Sandström, vd på investmentbolaget Hilbert Group.

ANNONS
ANNONS
Skepsis från myndigheterna 

Utvecklingen går oerhört snabbt, något som väcker oro bland en del. Decentraliserad finans är inget som myndigheterna jublar över. Där finns det inte mycket de kan göra, enligt Niclas Sandström.

”Så det är svårt att stoppa utan att stänga ner internet”, säger Niclas Sandström från Hilbert Group.

Funderar du på att investera i hållbara energiföretag? Här får du tips!