Den svenska kronan fortsätter att tappa i värde och med det blir det dyrare för svenskarna att både åka utomlands och att köpa varor. I och med detta är det verkligen läge att tänka bort resan till USA i höst, kronan är nämligen nere på samma låga nivåer som 2002.

ANNONS

Det är mot dollarna som den svenska kronan sjunker i värden. Och den har sjunkit så pass mycket den senaste tiden att nivåerna är lika låga som de var för 17 år sedan. Det vill säga året 2002. Euron blev under gårdagen också dyrare där vi nådde samma nivåer som under 2009.

En världsekonomi i gungning

Johan Carlström som till vardags är reporter på SvD Näringsliv är dock inte förvånad över beskedet.

– Det är rätt skakigt i världsekonomin för närvarande, och när det är skakar i världsekonomin brukar kronan få sig en törn, säger han till Aftonbladet.

Behöver vi nu ställa in oss på att semester utomlands fortsatt kommer att göra hål i plånböckerna? Inte omöjligt enligt Johan Carlström.

– Det är väldigt svårt att sia om valutor. Men bankerna tvingas lägga sina egna prognoser och många tror att kronan kan försvagas ytterligare med det pågående handelskriget och oron för Brexit. Så det är inte omöjligt att kronan kommer upp till 11 mot euron, eller ännu svagare, säger Johan till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Börshajen har tidigare skrivit om att den danska storbanken Jyske Bank börjat ta minus ränta på sina kunders innehav i banken. Har kan du läsa mer om den nyheten.