Det har varit känt ett tag, men ännu har inte projektet fått speciellt stor uppmärksamhet. Och hur galet det än kan låta så storsatsar Facebook och lanserar en egen valuta i början på 2020.

ANNONS

Är du intresserad av kryptovaluta likt Bitcoin och Ethereum? Då kan du snart lägga vantarna på ytterligare en. Facebook lanserar nämligen år 2020 en egen kryptovaluta i samarbete med den digitala plånboken Calibra. Här är allt vi vet.

Kryptovalutan Libra

Facebook och Calibra lanserar kryptovalutan Libra i början på 2020 och tanken är att du via din Facebook Messenger och Whatsapp ska kunna skicka pengar genom apparna. 1,7 miljarder människor ska kunna ta del av valutan och man kommer inte att behöva något bankkonto för att ta del av den.

Tanken med valutan är dock inte att investera för att sitta och hoppas på uppgångar som många gör med Bitcoin idag. Istället ska valutan fungera för att man ska kunna skicka pengar till varandra runt om i världen.

– Folk kommer inte köpa det för att behålla, likt en aktie eller obligation. Libra är som kontanter. Folk kommer att använda det för att, till exempel, skicka pengar till familjemedlemmar i andra länder eller för att handla, säger David Marcus, Facebooks chef för Libra-projektet till Senatens bankutskott, enligt Di.

Samtidigt ska USA:s finansminister Steven Mnuchin uttryckt sin oro över Libra och andra kryptovalutor i allmänhet. Detta eftersom han tycker att det är en fråga om nationell säkerhet.

Kryptovalutan backas av flera stora aktörer

Men Facebook är inte ensamma i projektet istället har flera andra stora aktörer ställt sig bakom och tillfört pengar för dess genomförande. Bland annat hittar vi svenska Spotify tillsammans med Mastercard, Uber och Paypal och ytterligare 24 andra bolag som vardera bidrar med 10 miljoner dollar till projektet.

Spotify har gått ut med ett pressmeddelande där de förklarar sitt deltagande i projektet.

ANNONS
ANNONS

– En utmaning för Spotify och våra användare jorden runt är bristen på tillgängliga betalningssystem och då särskilt för dem i mindre utvecklade marknader, skriver Alex Norström, premiumchef på Spotify, i ett pressmeddelande, enligt Expressen.

Börshajen podcast har tidigare gästats av den prisbelönta journalisten Andreas Cervenka. I avsnittet berättar han varför han inte tycker att investeringar i aktier som Facebook är något att satsa på. Åtminstone inte om du tror på integritet. Läs mer här!