Den kinesiska centralbanken ska enligt uppgifter till Forbes inför en egen kryptovaluta redan i november. Något som skulle öka statens kontroll över det finansiella systemet.

ANNONS

Den 11 november är det Singlarnas dag eller Guanggun Jie i Kina, vilket är lite liknande amerikanska Black Friday, det vill säga en stor shoppingdag. Samma dag planerar nu den kinesiska centralbanken att släppa sin egna kryptovaluta, rapporterar Forbes.

Men det är inte så att centralbanken kommit på krypotvalutan i sista sekund. Möjligheten att lansera en egen kryptovaluta har nämligen utvärderats sedan 2014. Bakgrunden i beslutet ska vara att man minskar kostnaden för att trycka egna pengar samt att den nya valutan skulle ge Kina mer kontroll över det finansiella systemet.

När valutan lanseras ska den enligt källor ges ut till totalt sju olika institutioner vilket inkluderar techjättarna Alibaba och Tencent.

ANNONS
ANNONS

Börshajen har tidigare skrivit om att även Facebook är på gång med en egen kryptovaluta vid namn Libra. Läs mer om den här!