Har du fått höra att du borde investera i obligationer? Har du ställt dig själv frågan, vad är en obligation? Börshajen förklarar.

ANNONS

Det finns flera olika sätt att investera pengar på, däribland aktier och fonder. Men något som kanske inte är lika omtalat för tillfället nu är obligationer. Men även detta är ett sätt att investera dina pengar på. Så vad är då egentligen en obligation?

Vad är en obligation?

En obligation är enkelt förklarat ett lån som staten eller ett företag utfärdar och sedan säljer. Anledningen till utförandet är för att företaget eller staten vill ta ett lån men inte göra det hos en bank. De som sedan väljer att köpa obligationen får betalt i form av ränta, oftast två gånger årligen. När tiden för obligationen löpt ut får ägaren, oftast, tillbaka 100 procent av de insatta pengarna. Det vill säga lånet betalas tillbaka.

Obligationer köpta från staten heter statsobligationer. Väljer du istället att investera i obligationer från ett företag så heter det praktiskt nog, företagsobligation.

Hur fungerar obligationer?

Obligationer handlas i procent av sitt ursprungliga lånevärde, även kallat för nominella beloppet. Det betyder att om en obligation handlas i poster av 1000 kronor men kursen ligger på 105 procent så kostar obligationen 1050 kronor styck.

Tänkvärt: Avgifter kan tillkomma vid köp av obligationer.

Hur handlar jag med obligationer?

Hur härligt det än kan låta med obligationer så är det oftast en väldigt dyr affär. Dyr som i prisklassen en miljon kronor. Men om du inte har en miljon över men fortfarande blivit ”obligations-frälst” kan du istället köpa fonder som investerar i obligationer.

Tänkvärt: Skulle du besluta dig för att investera i en obligation, är det viktigt att kolla upp kreditvärdigheten på företaget som utfärdat obligationen. Detta ger en fingervisning om du kommer få tillbaka hela beloppet eller inte.

ANNONS
ANNONS

Begrepp att hålla koll på

  • Nominellt värde – Den summa du får tillbaka när obligationen förfaller
  • Kupong – Är den ränta du får för att du har lånat ut pengar. Ofta får du räntan utbetald två gånger om året
  • Förfallodatum – Datumet då det nominella värdet betalas tillbaka.
  • Utfärdare – Företaget/staten som ger ut obligationen.

Börshajen har tidigare skrivit om att ett stort antal svenska företag sålts till utlandet 2018. Läs mer om rekordåret här! 

Källa: Avanza