Det här med att investera smart och miljövänligt kan låta som en bagatell för många. Men allt handlar inte om att tjäna pengar. Åtminstone inte om vi vaknar upp besvikna över vilken värld vi varit med och skapat.

ANNONS

Varje dag läser jag nyheter i form av nya naturkatastrofer, hungersnöd och skövling av regnskog. Det skrämmer mig, men det som skrämmer mig ännu mer är att vi inte bryr oss. För i den ökade takten av katastrofnyheter ökar även axelryckningarna.

PWC gick häromveckan ut och visade skrämmande siffror om att det råder en minskad rädsla bland Sveriges vd:ar över att klimathoten ska ha någon effekt på deras företag. Inte nog med det, över 80 procent av ledarna saknar även den data som de själva anser att de behöver för att kunna fatta beslut gällande klimathotet och dess inverkan på det egna företaget. Nyheten gjorde att det vred sig i magen på mig. För inte bara gör det mig ledsen och besviken, jag blir genuint orolig. Där och då beslutade jag mig för att jag var tvungen att skriva den här texten till alla er börshajar där ute.

För det handlar inte om att jag har något emot att svenska företag växer och tjänar mer pengar. Ökad vinst är självklart positivt för mig som investerare på börsen. Men att företag sätter vinsten före hållbarhet är samma sak som att sätta pengar före en framtid för våra barn. Detta måste få ett stopp.

”Alla har rätt till fuck off-kapital”

Jag tror att alla människor har rätten till ett eget fuck off-kapital. Jag tror även att alla kan nå dit om de verkligen vill. Men samtidigt tror jag inte att investeringar i företag som sätter miljön eller sina arbetare i andra hand kommer göra dig rik på långsikt. Du kanske kommer märka av ett ekonomiskt uppsving i en nära framtid, men när dina barn inte har tillgång till rent vatten att dricka för att mamma eller pappa ville tjäna mer pengar. Tror du då att din spontana känsla kommer vara att det var värt det? Nej det tror jag faktiskt inte.

Runt om i världen sker ständigt förändringar i form av nya lagar och regler som innebär att företag som sätter miljön i andra hand får betala större kostnader. Det betyder att om vi inte gör något åt miljön nu, kommer inte bara skatten i framtiden leda till mindre avkastning för miljöbovarna utan för alla. Så om miljöhoten inte skrämmer dig nog borde de potentiella höjda avgifterna skrämma bort vilken sparare som helst.

ANNONS
ANNONS

För mig är det självklart att företag som sätter hållbarhet i förarsitsen ska premieras. Jag ska göra mitt bästa för att 2019 ska bli så hållbart som möjligt, hoppas du också gör det.

Börshajen har tidigare skrivit om den hysteriska konsumtionshetsen som pågår i samhället. Men gynnar du dig själv ekonomiskt för att du handlar när det är rea? Ta del av tipsen på hur du blir bättre på att minska din konsumtion här!