Andra Farhad skriver om vikten av att vara disciplinerad för att nå sina uppsatta ekonomiska mål. Dessutom får du förslag på hur du själv ska tänka för att lyckas med dina mål.

ANNONS

Varje år ger över 90 procent av Sveriges befolkning ett nyårslöfte. I slutändan är det dock inte ens 10 procent som faktiskt fullföljer det givna löftet. Oavsett om du lovar dig själv att gå till gymmet tre gånger i veckan eller om du bestämt dig för att börja spara till din första miljon så finns det en liten del i varje löfte som är avgörande för att du ska kunna lyckas. Ja så pass avgörande att om du inte har den delen med dig i hela processen så kommer du antagligen inte att uppnå slutmålet. Jag pratar så klart om disciplin.

Disciplin driver oss mot målet

Tänk dig att du varje dag skulle vakna och inte vara motiverad över att göra någonting. Låt den tanken sjunka in en sekund.

En härlig tanke? Nej, jag tror inte det. För utan motivation och disciplin så skulle du förmodligen aldrig röra dig framåt i livet. Och samma sak gäller när det kommer till löften om pengar. Utan disciplin så är det inte ens lönt att hoppas på att du ska nå ett ekonomiskt mål.

Pengar är en central del i alla människors liv. Det är med pengar som vi betalar våra räkningar, ställer mat på våra bord och ger oss en känsla av trygghet i vardagen. Jag har länge pratat om att alla förtjänar ett eget fuck off-kapital. Det vill säga kapital som ger oss trygghet om något oförutsett händer. Men för att faktiskt lyckas uppnå ett fuck off-kapital så krävs disciplin. Har du ingen disciplin att öka ditt kapital utan istället köper dyra jackor eller skor så fort lönen landar på kontot kommer du aldrig att uppleva tryggheten som du egentligen förtjänar.

Jag har alltid drivits av att vara disciplinerad och på så sätt kunnat uppnå flera av mina drömmar. Men hur har jag fortsatt att motivera mig själv när jag lyckats med en sak och sedan gått över till något nytt? Det är faktiskt ganska enkelt, det handlar egentligen om en tanke utifrån orden anledning, mål och belöning.

Andra Farhads tipsar – så lyckades jag

Nedan kommer jag spalta upp tre tips på hur du kan nå dina mål utifrån handlingarna – anledning, mål och belöning.

ANNONS
ANNONS
  1. Anledning: Varför vill du börja spara? Är det för att alla andra gör det eller har du en egen anledning? Jag vet att om man ska kunna motivera sig så måste man uppleva själva målet som något viktigt. För det är klart att du blir disciplinerad om du vet att om du lyckas spara ihop till exempelvis en miljon, ja då har du själv öppnat upp en helt ny värld.
  2. Mål: Att sätta upp mål, är en avgörande faktor för att motivera sig själv och i slutändan faktiskt lyckas. Om vi går tillbaka till målet med att spara till en miljon kronor och leker med tanken att du börjar på noll. Då är det ganska givet att målet ligger långt fram i tiden. Sätt därför upp mindre delmål längs vägen som gör dig taggad att fortsätta öka ditt kapital. Förslagsvis kan det vara 10 000 kronor, 50 000 kronor, 100 000 kronor och så vidare.
  3. Belöning: Ge dig själv belöningar. Vi varje delmål så är det även viktigt att du ger dig själv beröm och någon mindre belöning. Säg att du har uppnått målet 100 000 kronor. Då kan du gå ut och käka något gott eller köpa något fint till dig själv. Men glöm inte att fortsätta ha blicken mot det stora målet. En miljon kronor.

Det kan låta enkelt att uppnå en miljon när man pratar om det så här. Men det kommer ta tid. Men en sak är säker och det är att utan disciplin kommer du aldrig nå dina mål. Besluta dig därför att din egna personliga drivkraft ska vara din alldeles egna hemliga superkraft som tar dig långt i livet. Kan jag, Andra Farhad vara disciplinerad och lyckas så kan även du.

Du har väl inte missat Andra Farhads sommarkrönika? I den får du konkreta tips på hur du enkelt börja bygga ditt fuck off-kapital. Om du ännu inte läst den, så gör du det här!