Börshajen skapades av Andra Farhad, och när hennes första bok, Haja börsen, nu släpps är det omedelbar succé. Boken är slutsåld på alla de stora sajterna.

ANNONS

Andra Farhad, Börshajen själv, berättar i sin bok hur man som nybörjare ska tänka när man börjar spara i aktier eller fonder. Hon är uppvuxen i Fittja, mobbades i skolan, sparade guldtior i kryddburkar av storköksformat – och hade tjänat sin första miljon på börsen vid 21 års ålder.

Kryddburkarna, som till slut var ett startkapital på 20 000 kronor, var början på en kometkarriär i finansvärlden, och nu vill Andra dela med sig av tips och råd till småsparare som är nybörjare.

”Mina bröder köpte godis direkt. Jag tog lite av dem och sparade mina guldtior. Jag hade sett mina föräldrar hushålla med pengar”, säger Andra Farhad i en intervju i Dagens Nyheter.

Sökte ”Hur blir jag rik?”

När Andras föräldrar efter en brand förlorade sitt livsverk och sin försörjning var familjen förstås förtvivlad. Andra kände att hon måste hitta på ett sätt att få pengar till sina föräldrar.

Och allt började med en sökning på internet: ”Hur blir jag rik?”. Efter att hamnat på Flashback, i en tråd om börsen, kom nästa sökning: ”Vad är en börs?”

Andra började läsa på, lära sig om aktier och börsen, och när hon var femton år ringde hon Swedbank för att fråga om hon fick köpa aktier. Utan föräldrarnas underskrift skulle hon inte det, och hon trodde inte att de skulle gå med på deras unga dotter tog sina sparpengar och började handla med aktier.

Förfalskade underskrifter

Hon tog med sig en äldre kusin, åkte till banken, och bad papper att fylla i.

”Jag signerade för mina föräldrar. Jag förfalskade deras underskrifter. Det är väl preskriberat nu, tänker jag?” säger Andra till DN.

ANNONS
ANNONS

Guldtiorna som blivit till 20 000 kronor växlade hon in.

”Jag köpte aktier i SSAB, stålindustrin. Det skrevs mycket om bolaget, jag tänkte att om media skriver om dem, så kanske de är bra. Jag kände inte till bolagsrapporter och nyckeltal”, berättar Andra.

När ett halvår gått hade Andras aktier en avkastning på 30 procent. Hon sålde av, och köpte i stället så kallade frimärksaktier, billiga aktier med möjlighet till hög värdeökning. Det gick inte så bra – snart hade hon förlorat nästan allt hon satsat.

Börshajen föddes genom gratiskurser

Men ryktet om att hon tjänat pengar på börsen spred sig, och snart satte hon ihop en kurs som 50 personer deltog i. När den första kursen, en gång i veckan i åtta veckor i Ungdomens hus i Alby, var slut ringde folk och frågade om nästa. Och efter ett tag hörde Nordnet, en nätbank, av sig, och ville att hon skulle använda deras lokaler för sina kurser. De bjöd på fika, och ville presentera sig för deltagarna.

”Fan vad najs. Då slipper jag köpa fikat själv. Men jag tänkte inte att jag kunde ta betalt. Jag var där, fick fika”, säger Andra Farhad till DN.

”Sedan slog tanken mig: Det måste finnas ett intresse för Nordnet att vara med. Jag kanske kan ta betalt? Det var där idén till Börshajen föddes.”

Andra Farhad fortsätter:

”Det ska vara gratis. Det här med investering är komplicerat, många tycker det är svårt, jobbigt och ångestladdat. Att sätta en prislapp på det gör att tröskeln blir högre.”

Målgrupper breddades 

Börshajen var inte unik, men med Andras engagemang breddades målgruppen för sådan utbildning.

”I början var det unga människor från Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg. Andra omgången började det komma människor från Husby, Rinkeby, Akalla och Farsta. Det spred sig”, berättar Andra Farhad. ”Jag skapade en målgrupp som inte hade existerat och tog betalt av företagen. Det var det som blev Börshajen.”

Andras konto Börshajen har nästan 45 000 följare på Instagram, och där kan man beställa boken. Om den inte är slutsåld, vill säga. För vem vill inte bli rik?

Andra Farhads bok Börshajen har skrivits tillsammans med Frida Söderlund, och ges ut av förlaget Mondial.

Vill du veta mer om oss? Då kan du börja här!