Andra Farhad skriver om hur hon tänker kring sitt sparande efter semestern och ger dig konkreta tips på hur du kommer igång med ditt sparande efter sommarledigheten.

ANNONS

Sommaren försvann nästan lika fort som den anlänt, för mig känns det i alla fall så. Alla trevliga kvällar på Stockholms uteserveringar i goda vänners lag har gett ett litet men hanterbart hål i ekonomi. Nu står hösten för dörren och det är dags att åter igen fokusera på att öka kapitalet. Låt oss göra det tillsammans.

För mig personligen som med över tio års tid placerat pengar på börsen fortsätter resan självklart även under sommaren. Men det är inte samma fokus när man har semester och solen skiner som under hösten när kylan står för dörren. Men likt tidigare år så har jag en plan för mitt sparande, en plan som ska få mig att alltid ha ett fuck off-kapital som ger mig en tryggare vardag. Har du en plan?

Att låta sina pengar ligga på ett konto med noll procentig ränta är för mig helt otänkbart och det borde vara det för hela Sveriges befolkning. Men trots att man förlorar pengar på att inte placera sina pengar så är det vardag för det flesta. Totalt har sju av tio svenskar tagit beslutet att låta sina pengarna ligga istället för att placera dem. Men du behöver inte vara en av dem! Här är mina fyra tips till hur du kommer igång med ditt sparande efter semestern.

 1. Starta ISK hos din bank
  Steg ett för alla nybörjare där ute är att starta ett så kallat investeringssparkonto hos sin bank. Med ett ISK har du möjlighet att börja investera dina pengar och låta de börja jobba åt dig genom att investera dem i exempelvis aktier eller fonder. Att starta ett ISK gör du på nolltid hos din bank. Men glöm bara inte bort att kolla på vilken bank som det blir mest förmånligt för dig och ditt sparande innan du kör igång.
 2. Placera dina pengar
  Nu har du ett ISK, då kommer vi till den roliga och lite mer avancerade delen. Nämligen att börja investera dina pengar. Det behöver verkligen inte vara svårt, men om du inte läser på innan så riskerar du att förlora dina pengar om bolaget du investerat i skulle gå i konkurs. När du valt ut vilka aktier eller fonder du vill investera i är det bara att börja köp. Är du osäker på hur du gör det så har Börshajen tidigare skrivit en manual för hur du gör det här!
 3. Sprid riskerna
  Det kanske allra viktigaste att tänka på när du investerar dina pengar är att du tar en risk. Som precis nämnt ovan så finns det inga garantier för att du kommer tjäna pengar på ett specifikt bolag. Känner du dig osäker på aktier men tryggare med fonder kan du till en början ha större delen i fonder, ca 60-70 procent, och en mindre del i aktier, ca 30-40 procent. Det funkar lika bra att ha större delen i aktier och mindre delen i fonder. Det är viktigt att ha en rad olika aktier och fonder, gärna minst 12-15 olika innehav i olika branscher för att ha en bra riskspridning som då blir mindre kurskänslig.
 4. Mål och långsiktighet
  När du investerar dina pengar så gör det med ett mål framför dig. Är det till pensionen du sparar eller kanske vill du bara ha pengar som växer för oförutsägbara händelser. Oavsett vad du sparar till så är det alltid bra att ha ett mål. Men tänk på att inte investera pengar om målen ligger i närtid. Exempelvis en solsemester eller liknande som ska göras inom ett år är inte med pengar du har på börsen. Sätt istället upp ett mål som du vill införliva på mellan 10 till 20 år. Sen ha siktet instället. Du kan lyckas om du tror på dig själv!

Lycka till med ditt sparande och glöm inte bort att alla kan skaffa sitt egna fuck off-kapital. Så länge du fokuserar på målet är inget omöjligt. Så jag frågar dig igen, har du en plan för hur din ekonomiska framtid ska se ut?

ANNONS
ANNONS

Andra har tidigare skrivit om vikten av att investera hållbart. Har du inte läst hennes tidigare krönika så hittar du den här!