Boende i Stockholm är dyrt. En tvåbarnsfamilj betalar 13 100 kronor mer än sin motsvarighet i en av Sveriges minsta kommuner. 

ANNONS

Det är Swedbank och Sparbankerna som har jämfört boendekostnader mellan svenska kommuner. Exemplet med en tvåbarnsfamilj visar att även om de som bor i någon av de 40 minsta kommunerna i Sverige tjänar mindre får de mer kvar i plånboken när boendet är betalt än sin motsvarighet i Stockholm.

För den som bot ihop med någon i en av landets minsta kommuner är skatten högre och lönerna lägre, den disponibla inkomsten är hela 23 procent lägre jämfört med ett Stockholmspar.

Lägre priser på husen

Huspriserna är också lägre, ett småhus i en liten kommun kostar i genomsnitt 13 procent av vad det skulle kosta att köpa ett likvärdigt hus i Stockholm. Uppgifterna kommer från bankernas boindex.

Det är med andra ord en bra affär rent privatekonomiskt att köpa bostad i en liten kommun,

”De låga bostadspriserna i de minsta kommunerna ger hushållen där utrymme att lägga pengar på bil och andra saker som behövs på landet, saker som många storstadsbor väljer bort”, enligt Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

ANNONS
ANNONS

Storstadsregionerna krossar husdrömmar

I en liten kommun räknar man med att ungefär 21 procent av den disponibla inkomsten (efter skatt) för en familj med två vuxna och två barn som bor i eget hus går till boendet.

I pengar motsvarar 11 400 kronor i månaden. För en tvåbarnsfamilj i Stockholm är kostnaden 24 500 kronor i månaden, och det motsvarar 35 procent av den disponibla inkomsten.

Göteborg och Malmö ligger också relativt högt, där lägger en tvåbarnsfamilj i genomsnitt 10 000 kronor mer i månaden på sitt boende jämfört med de mindre kommunerna.

”Att köpa hus är en dröm för många. Med dagens priser förblir det en dröm för de flesta, framför allt för de som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vill du bo i ett hus får du lämna storstan, det är den krassa verkligheten för många”, säger Arturo Arques.

Enligt rapporten är det också lättare för ensamstående att köpa hus i en liten kommun jämfört med storstadsområdena.

Är du ung och ska köpa din första boende finns det egentligen bara en rekommendation: flytta till en liten kommun! Där är det definitivt lättare att ha råd att köpa ett eget hem.

Vill du läsa mer om vad du behöver tänka på när du köper bostad? Det kan du göra här!

Här kan du också läsa om vad experterna tror om räntan och hur det påverkar bostadsmarknaden.