Bostadsköp är en dröm för många, och kanske hittar du drömhuset till ett pris, och medföljande lån, som du tycker att du kan klara av.

ANNONS

Räntor, amortering, driftskostnad ser ut att passa plånboken – men glömmer du att räkna med avgifterna som följer med kan du stå inför en kalldusch!

Budgivningen är igång på drömhuset, och spekulanterna har med stor sannolikhet klart för sig exakt vad varje tusenlapp innebär för den kommande bostadskostnaden. Räntorna är lägre än någonsin, och amorteringskravet verkar passa plånboken.

När sedan budgivningen är klar, och du vunnit ditt drömhus, kommer kallduschen: stämpelskatter för lagfart och pantbrev. Bostadsköp som dröm har blivit lite av en mardröm.

Kan bli höga kostnader

Den som köper småhus kan överraskas av att de här dolda avgifterna, stämpelskatten för lagfart och pantbrev, blir tiotusentals kronor, ibland till och med hundratusentals kronor. 

”För den som till exempel köper en villa utan befintliga pantbrev för 7 miljoner kronor och belånar den till 85 procent kan stämpelskatterna kosta mer än 200 000 kronor”, skriver DN enligt Dagens PS.

Lösningen? Ha pengar så det räcker när budgivningen börjar.

Blir du den lycklige vinnaren av budgivningen måste du betala en skatt på 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet för din lagfart. Du måste också betala på 825 kronor till Lantmäteriet, en expeditionsavgift som ska täcka deras kostnader för handläggning.

För juridiska personer, alltså om du till exempel köper en villa genom ditt företag, är skatten 4,25 procent.

Ingen skatt vid gåva

Småhusägare måste däremot betala en skatt på 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet för sin lagfart, och Lantmäteriet kräver dessutom en expeditionsavgift på 825 kronor, enligt DN-artikeln.Dock slipper du kostnaden för lagfart om du ärver villan eller får den som gåva. 

ANNONS
ANNONS
Andra regler för bostadsrätt

För bostadsrätter gäller andra regler. Där är det oftast så att föreningen tar ut en avgift som ska täcka administrationen när en lägenhet byter ägare. Avgiften brukar ligga på knappt 1 200 kronor, och i föreningens stadgar står det om det är köparen eller säljaren som ska betala den.

Bostadsrättsföreningar brukar också ta ut en avgift på 1 procent av prisbasbeloppet (ett prisbasbelopp är 47 600 kronor år 2021) när ett lån som en köpare tagit för att finansiera en bostadsaffär registreras. För varje lån du som ägare tar, till exempel vid renovering, tillkommer en avgift på 1 procent av prisbasbeloppet. Däremot är det bostadsrättsföreningen som står för stämpelskatter, eftersom föreningen äger fastigheten.

Mäklarna i Stockholm tror att priserna på villor sjunker under sista kvartalet 2021. Det kan du läsa mer om här.