Senaste artiklarna

annons

Bostadsköp svårare för alla i hela landet

Bostadsköp svårare för alla i hela landet

Bostadsköp är en dröm för många, men det ser ut att bli svårare att komma in på bostadsmarknaden. De kraftiga prishöjningarna i hela landet sätter stopp för bostadsdrömmarna.

ANNONS

De allt högre priserna för bostäder kan göra så att många hushåll som bara har en inkomst måste lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet. Allt fler hushåll, över hela landet, får svårare att köpa en bostad.

Måste prioritera boendet

Swedbanks Boindex för småhus och bostadsrätter sjönk från 115 till 111 under det första kvartalet 2021. Om Boindex ligger på 111 får det genomsnittliga hushållet lägga 27 procent av sin disponibla inkomst på boendet om de köper bostad. Faller Boindex under 100 måste hushållen lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

”Om hushållen generellt behöver lägga mer än 30 procent av disponibel inkomst på sitt boende kan många behöva minska sin konsumtion för att kunna prioritera sitt boende”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Om man är ensamstående med barn, eller unga förstagångsköpare, kan det vara svårt att köpa en bostadsrätt. Enligt ett pressmeddelande från Swedbank är det bara i Västervik (av landets 43 största kommuner) som en ensamstående med två barn kan lägga mindre än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

Bostadsköp svårare för unga

För unga som köper bostad för första gången är det också tufft. I 17 av landets 43 största kommuner man lägger man 30 procent eller mer av sin disponibla inkomst på boendet.

Bäst går det för sammanboende utan barn som som vill köpa bostadsrätt. Det är bara i Stockholm man behöver lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

Har du redan bostad? Då har du tur! För den som äger sin bostad kan de kraftigt höjda priserna faktiskt leda till lägre boendekostnad. Det beror på att amorteringskravet gör att låntagare kan minska sina amorteringar genom att få en ny värdering på bostaden.

ANNONS
ANNONS

Om du köpte en villa eller en bostadsrätt för fem år sedan och belånade den mellan 75 och 80 procent kan det göra att du sänker din kostnad med flera tusen i månaden.

Kan man få rabatt på mat och låneränta? Det kan du läsa om här!

ANNONS
ANNONS

PODCASTS

ANNONS
ANNONS