Bostadsmarknaden har gått spikrakt uppåt under pandemiåren. Nu varnar Nordeas chefekonom för att Riksbankens räntehöjningar kan få marknaden att kollapsa. 

ANNONS

Om Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen har varnat för tre eller fyra räntehöjningar under året, och det är inte uteslutet att det blir ännu fler under åren som följer. Om Riksbanken höjer räntan tre till fyra gånger hamnar den rörliga bolåneräntan på ungefär 2,50 procent.

Kan bli tio höjningar

Det kan bli så många som tio höjningar under åren 2022-2023. Meningen med höjning av styrräntan är att försöka komma tillrätta med inflationen.

Nu varnar Nordeas chefekonom Annika Winsth för att det kan få konsekvenser på bostadsmarknaden, skriver Dagens PS.

”Väljer Riksbanken istället marknadens mer aggressiva väg och fortsätter upp även nästa år lär proppen gå ur såväl konjunktur som bostadsmarknad och så småningom påverka arbetsmarknaden”, skriver Annika Winsth i en krönika i Affärsvärlden.

Bostadsmarknaden kan rasa med högre ränta
Annika Winsth, chefsekonom Nordea
Foto: TT.

Höga kostnader för individer

Inflationsmålet för Sverige är 2 procent, men enligt färska siffror från SCB ligger inflationen i mars på dryga 6 procent. Inflationsmålet är till för att skapa stabilitet, men Annika Winsth tycker att det aggressiva scenario som Riksbanken inte utesluter det i stället bidrar till instabilitet.

”Det är få som klagar på låga räntor i goda tider, men kostnaderna om det går snett är mycket höga för såväl samhälle som för enskilda individer”, skriver Annika Winsth. ”Den sortens kriser är dessutom allt som oftast långvariga och vi kan få ett förlorat decennium om det vill sig illa”.

För den svenska ekonomin är en ränta på 3-4 procent inget problem, men för bostadsägare med lån kan det leda till att hushållen får försämrad levnadsstandard, skriver Dagens PS. 

ANNONS
ANNONS

Bostadsmarknaden ned från i sommar

Annika Winsth räknar med att priserna på bostäder kan falla så mycket som 7,5 procent från och med i sommar.

”Prisnivån är då fortsatt hög ur ett historiskt perspektiv, men sannolikt är nedgången tillräcklig för att hushåll får kalla fötter och generellt bli mer försiktiga”, skriver Annika Winsth i sin krönika.

Vill du läsa mer om bostadsmarknaden? Det kan du göra här!