Priset på svenska bostäder som ägs av privatpersoner sjönk med 1,5 procent mellan augusti och september. Det visar den senaste månadsstatistiken från Valueguard. Priset på bostadsrätter sjönk mest med 1,9 procent medan villapriserna backade med 1,3 procent.

ANNONS

Störst nedgång för priserna på bostadsrätter noteras i Stockholm, där de föll med 2,2 procent på en månad. Även i Göteborg och Malmö var priserna ned, med 1,9 respektive 1,4 procent.

Även villaindex föll i samtliga tre storstäder den senaste månaden. I Stockholm sjönk villaindex med 1,4 procent och i både Göteborg och Malmö var nedgången 1,8 procent.

Flera faktorer påverkar bostadspriserna. En av de viktigaste är hur många nya bostäder som kommer ut på marknaden. Den senaste tiden har många nya lägenheter färdigställts vilket gör att köparna har mer att välja på och gör att budgivningen kan dämpas. Även villamarknaden har påverkats trots att det där inte färdigställts lika många nya objekt. En förklaring som ges av mäklare är att många som vill köpa villa samtidigt vill bli av med sin lägenhet. Säljs den till lägre pris påverkar det också villapriset då de är beredda att betala mindre.

ANNONS
ANNONS