När din bostadsrättsförening höjer avgiften för din bostadsrätt kan det vara i onödan. Många föreningar har helt enkelt för stort sparande.

ANNONS

Nästan hälften, eller 46 procent, av alla bostadsrättsföreningar behöver inte höja sina avgifter även om räntan stiger med två procent. Det säger ekonomen David Sundén enligt Dagens PS.

Att avgifterna är höga sänker också bostadens värde, så det gäller för föreningar att fundera ordentligt och inte bara automatiskt höja avgiften för bostadsrätt om och när räntan stiger.

Många har goda marginaler

Efter finanskrisen 2009 har räntorna bara gått åt ett håll: nedåt. Under samma tid har bostadsrättsföreningarna fortsatt att höja sina avgifter. Det betyder att många föreningar nu har väldigt goda marginaler. Om en snabb räntehöjning skulle vara på tapeten är det bra, men ekonom David Sundén tycker att de i så fall borde kunna motivera sina val ordentligt.

David Sundén har gått igenom mellan 30 000 och 40 000 årsredovisningar för sex bostadsrättsföreningar, och tycker att många tar ut högre avgifter än de är tvungna till. Om man ser till belåning och ränteläge är det i många fall högre avgifter för bostadsrätt än vad som är motiverat.

”46 procent av föreningarna har ett sparande som är såpass stort att de skulle klara en räntehöjning på två procentenheter utan att höja avgiften. Och då måste man fråga sig om det här verkligen är bra”, säger David Sundén i en intervju med Ekonomiekot Extra.

”Annat att använda pengarna på”

Sundén säger att medlemmarna i föreningen kan ha andra saker de vill använda pengarna för avgiften till, och att det är viktigt att komma ihåg att högre avgifter sänker värdet på bostadsrätten.

”Man måste som styrelse verkligen motivera varför men tar in så mycket pengar in i föreningen”, säger David Sundén.

ANNONS
ANNONS

Om man tittar på de föreningar som idag sparar mest anser David Sundén att de skulle kunna sänka avgifterna med hela 14 procent – och ändå klara en räntehöjning med två procent utan att behöva höja avgiften.

”Det motsvarar ungefär 500 kronor i månaden för en bostad på 70 kvadratmeter”, säger David Sundén.

Vill du läsa om vad du bör tänka på när du ska låna till bostad? Det kan du göra här!