Nu är det klart: amorteringskravet blir kvar. Finansinspektionen tänker inte ta bort det, trots att räntorna höjs.

ANNONS

Kravet på amortering blir kvar. EU har i en rapport varnat för att svenska hushåll har stora skulder. De höjda räntorna kan sätta stor press på hushåll som till exempel har höga bolån. Trots det tänker Finansinspektionen inte ta bort kravet på amortering.

Tar inte bort krav på amortering

Finansinspektionens första stabilitetsrapport i år, och Dagens PS skriver att den innehåller dubbla budskap. Finansinspektionen är bekymrad över att svenska hushåll har stora skulder,  men tänker inte sänka kraven på amortering.

Enligt Dagens PS säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen att det kan bli tre gånger så hög räntekostnad. Det innebär att räntan för en del av de svenska hushållen kan gå upp från 1 procent till nästan 4 procent.

Drar ned på konsumtionen

”Vi tror att ganska få hushåll, även i en djup nedgång, kommer att gå i personlig konkurs och därmed sluta att betala sina räntor”, säger Erik Thedéen enligt Dagens PS.

Han tror dock att det är många hushåll som kommer att dra ned på konsumtionen som ett sätt att få pengarna att räcka till.

Krav på amortering blir kvar – trots de höjda räntorna
STOCKHOLM 20161025
Huspriser, lägenhetspriser och bostadslån
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Gränsen för vad de svenska hushållen klarar går vid en ränta på 7 procent, tror Finansinspektionen enligt rapporten. Då kan det bli svårt att klara av kostnaderna för bostadslånen.

Fastighetsbolagens skulder oroar

Man säger också att man tidigare, precis som Riksbanken, har varit tydliga med att det extremt låga ränteläget vi har haft i landet inte skulle fortsätta för alltid. Myndigheten påpekar också enligt Dagens PS att det inte är rimligt att man tar bort press från hushållen samtidigt som Riksbanken höjer styrräntan.

ANNONS
ANNONS

För Finansinspektionen är det inte hushållens skuldsättning eller att svenskarna inte ska klara av höjd boendekostnad som är mest oroande. I stället är det att fastighetsbolagen har höga lån som är mest oroande.

”Det riskerar att sänka svensk ekonomi”, säger Erik Thedéen.

Om fastighetsbolagen får problem drabbar det nämligen också de banker som lånat ut pengar till dem.