Idag 09:30 kom Riksbanken med räntebeslut tillsammans med den penningpolitiska rapporten. Beslutet innebar en höjning av reporäntan från tidigare -0,50 procent till -0,25.

ANNONS

Alla som äger en bostad och har lån på bostaden har gått och väntat på Riksbankens beslut om ränteförändring. Idag 09:30 kom beskedet att man höjer räntan för första gången på sju år. Beslutet innebär att räntan från och med den 9 januari 2019 höjs från -0,50 procent till -0,25 procent.

Kan höjas ytterligare

Beslutet innebär dock inte att det är slut på räntehöjningar under nästkommande året. Istället finns det indikationer på att riksbanken kommer höja räntan ytterligare under andra halvan av 2019.

Riksbanken om räntehöjningen

Riksbanken har gått ut och kommenterar räntehöjningen som de menar höjs trots att inflationen är lägre än väntat.

”Trots att inflationen blivit lägre än väntat är förutsättningarna fortsatt goda för att inflationen ska vara kvar nära målet även framöver. I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något. Direktionen har därför beslutat att höja reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent. Inflationsprognosen bygger på att den penningpolitiska stimulansen minskas långsamt”, skriver Riksbanken i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Börsen faller och kronan stärks

Räntebeskedet fick börsen att falla och var vid 10:20 ner 1,49 procent. Samtidigt som börsen föll fritt så stärktes den svenska kronan med 7 öre till 10,29 euron och 6 öre till 9,00 mot dollarn.