På morgonen den 13 februari gick Riksbanken ut med att man låter reporäntan ligga kvar på -0.25 procent.

ANNONS

Idag 09:30 var det återigen dags för Riksbanken att komma med den penningpolitiska rapporten. Enligt de 13 tillfrågade ekonomer som Infrodata pratat med så var det ingen som trodde på en räntehöjning.

Ekonomerna fick rätt när Riksbanken lät räntan ligga kvar på -0.25 procent.

Räntan kan gå upp andra halvåret 2019

Vid räntehöjningen i december var det många som trodde att räntan skulle fortsätta att stiga. Men trots beslutet att lämna den oförändrad finns det fortfarande signaler på en höjning inom en snar framtid.

Riksbanken står nämligen fast vid att en räntehöjning kan komma under andra halvåret 2019. Anledningen till försiktigheten beror på utvecklingen i omvärlden samt styrkan i den svenska konjunkturen.

– Konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden har gått in i en fas med lägre tillväxt. Även om tillväxten dämpas är konjunkturen fortsatt stark. Förutsättningarna för att inflationen ska vara kvar nära 2 procent kommande år har inte förändrats i någon större utsträckning. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande efter beslutet.

Börsen på plus och kronan svagare

På onsdagsmorgonen handlades Stockholmsbörsen upp och efter räntebesked fortsatte handeln att ligga på plus. Vid klockan 09:40 låg börsen på +0.45 procent.

Efter räntebeskedet sjönk den svenska kronan mot både Dollarn och Euron. Vid 09:40 var den ner 0.66 respektive 0.43.

ANNONS
ANNONS

Nästa penningpolitiska rapport publiceras den 25 april. 

Börshajen har tidigare skrivit om vilka Riksbanken är och vad de gör. Läs mer om det här!