Nu gäller det att tänka sig för som bostadsköpare. Med de räntehöjningar som väntar bör man räkna efter ordentligt, och ha goda marginaler. Dyrare bolån och sjunkande bostadspriser kan göra ont i plånboken.

ANNONS

De som drabbas värst är låntagare med höga lån och rörlig ränta, säger Stefan Ingves, chef för Riksbanken enligt Dagens PS.

”Slår rakt i plånboken

”Det slår naturligtvis rakt in i plånboken för dem som har lån till rörlig ränta”, säger Ingves. ”Men samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt att ha den så kallade ’kvar att leva på-kalkylen’.

”Man måste ha marginal””, fortsätter Stefan Ingves, ”annars blir det naturligtvis bekymmersamt.

Tänk på marginalerna!

 

Erik Thedéen, Finansinspektionens generalsekreterare håller med Ingves. Att ha goda marginaler är viktigt för den som köper bostad. Thedéen säger att ingen kan räkna med att någon annan ska göra boendet till ”en bankomat”, skriver Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Så: även om du hittar ditt drömboende måste du tänka – och räkna! – efter ordentligt. Annars kan du sitta i drömhuset och inte ha råd med något annat än just boendet. Se upp, alltså, bostadsköpare, och var noga med marginalerna!

Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper bostadsrätt? Det kan du göra här.