Med en ränta som stiger är det viktigt att ha koll innan man bestämmer sig för att köpa bostad. Du som ska köpa bostadsrätt bör inte bara ha koll på dina egna lån, utan också flera andra saker innan du bestämmer dig!

ANNONS

Att köpa bostadsrätt handlar inte bara om de egna lånekostnaderna, eller om avgiften till bostadsrättsföreningen. Vill man undvika fallgropar finns en hel del annat att tänka på också.

Bostadsrätt dubbelt drabbad

Många börjar sin resa på bostadsmarknaden med en bostadsrätt. Nu tipsar sparekonomen Sharon Lavie i Expressen om vad man ska vara noga med innan man slår till. Och det handlar alltså inte enbart om de egna lånen, även om en höjd ränta kan betyda flera tusen kronor extra.

”Men bostadsrättsägare kan drabbas dubbelt genom att både de egna lånen blir dyrare och att månadsavgiften dessutom kan behöva höjas till följd av bostadsrättsföreningen också har skulder som det ska betalas ränta på”, säger Sharon Lavie till Expressen. ”Särskilt hårt kan det drabba de som äger en bostadsrätt i en högt belånad förening och ofta nyproducerade bostadsrätter”.

Kolla underhåll och ekonomi!

Så: ta en ordentlig titt på föreningens årsredovisning, då kan du räkna ut om avgiften kommer att öka de närmaste åren. Även om avgifterna är låga betyder det inte att de kommer att fortsätta vara det. Om inte föreningen betalat av sina lån kan avgifterna skjuta i höjden när räntan stiger.

Ett annat viktigt tips är att kolla upp hur föreningen skött underhållet. Genom att skjuta på underhåll kan avgifterna hållas nere – men då kommer det surt efter. Kanske finns det ingen buffert heller, och då tvingas föreningen ta stora lån för att lösa problemen. Om föreningen är gammal och har låga avgifter kan det faktiskt vara en varningsflagga.

ANNONS
ANNONS

Dyra reparationer ger högre avgift

”Det kan innebära att man har god ekonomi men det kan också innebära att man har eftersatt underhåll”, säger Sharon Lavie till Expressen. ”Ta reda på om det finns några omfattade renoveringar inplanerade. Läckande tak och trasiga rör kan vara väldigt dyra att reparera.”

Vill du läsa mer om vad högre ränta kan betyda för bostadsmarknaden? Det kan du göra här.