Unga bostadsköpare kan slippa amorteringar de första åren. Nye bostadsministern Johan Danielsson, (S), öppnar för att ändra villkoren för att göra det lättare för förstagångsköparna.

ANNONS

Dagens PS rapporterar om att Johan Danielsson, nyutnämnd bostadsminister, kan ändra villkoren för att underlätta för unga bostadsköpare.

Med dagens regler för bostadslån är det svårt för många att ens få in en fot på marknaden. I en undersökning som Dagens PS refererar till uppger åtta av tio unga att de har svårt att finansiera bostadsköp.

Unga bostadsköpare hindras av amorteringskrav

Johan Danielsson säger inte rakt ut att amorteringskravet ska slopas, men han säger att andra länder inte har amorteringskrav för unga under de första åren. Sverige borde kunna överväga att titta på en sådan lösning också, enligt Danielsson.

Det har tillsatts en utredning som har i uppgift att undersöka hur det går att göra det lättare för förstagångsköpare. Idag måste man ha 15 procent kontantinsats när man köper bostad. Det finns också två amorteringskrav, och ett krav på att den som tar lån ska kunna klara av att räntan höjs.

1-3 procent av lånebeloppet

Om du lånar mer än 50 procent men mindre än 70 procent av bostadens marknadsvärde ska du amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Lånar du över 70 procent amorterar du 2 procent per år. Om du lånar mer än 4,5 procent av din årsinkomst ska du också betala av 1 procent av lånebeloppet. Det krävs alltså mellan 1-3 procents amortering per år beroende på lånebelopp och inkomst.

Har du lån som är mindre än 50 procent av bostadens värde eller lånar mindre än 4,5 procent av din årsinkomst (före skatt) är det valfritt att amortera.

Krävs eget kapital – eller rika föräldrar

Ser man på läget i Stockholm är det så att de allra flesta unga ensamstående inte klarar av att köpa en etta.

ANNONS
ANNONS

Bostadsministern anser att kraven som finns visserligen fyller sin funktion, men att de samtidigt hindrar unga från att ta sig in på bostadsmarknaden. De som inte har pengar, eller föräldrar som kan hjälpa till, kan inte köpa bostad.

En ändring av villkoren, där man till exempel gör som i andra länder och slopar kravet på amortering i början, skulle göra så att fler unga kunde köpa en bostad.

Vill du läsa mer om erbjudanden i samband med bolån? Det kan du göra här!